Throwback 前一排同老公慶祝生日,安排左去Ritz-Carlton入面嘅天龍軒嚟個early dinner多謝老公呢年既努力同悉心照顧。不過估唔到早到有驚喜—— 就係可以睇埋日落🌄啦!身處係102樓望出去睇住風雲變色到日落黃昏🌆然後再到萬家燈火盛開,邊睇住個咁靚嘅景邊食飯原來都係一種享受嚟😎我哋一開始先開咗兩壺茶。美味子一向鍾意飲普洱,所以就叫咗一唔150年普洱試吓,飲落去好滑,唔會黏住喉嚨,又冇乜苦澀味,茶香濃郁,係有啲料到嘅😌窩貼大蝦多士 — 我哋先叫左碟小吃,出奇地好味,多士面個層炸粉好薄,入面嘅蝦肉仍然保持滑嫩juicy, yummy 😋黑毛豬叉燒 — 皇牌菜,必試!👍🏻呢道被譽為全香港最好食嘅叉燒,想食嘅朋友記得要預早一日訂。美味子我哋兩個人食,預訂嘅時候按建議訂半份(四件),初頭都驚唔夠食,食左之後發覺原來真係夠,因為啲义燒既味道係非常濃郁,食得太多反而會覺得太溜,兩件就啱啱好適中。竹笙黑松露片 — 唔係幾記得exactly 道菜名但就記得呢道清清地嘅菜味道唔錯,黑松露奬食得多但黑松露片就比較小見,聞係好香,食落去個味就冇醬咁濃郁不過配落竹笙同菜到係幾襯又唔會搶到陣

窩貼大蝦多士

蜜燒西班牙黑豚叉燒

竹笙黑松露片 — 唔係幾記得exactly 道菜名但就記得呢道清清地嘅菜味道唔錯,黑松露奬食得多但黑松露片就比較小見,聞係好香,食落去個味就冇醬咁濃郁不過配落竹笙同菜到係幾襯又唔會搶到陣味。
黑椒牛柳

黑椒牛柳 — 呢道菜嚟到黑忟忟咁但係d醬汁係幾好味嘅,即刻令到牛柳味道大大提升,最好配白飯😋
蝦子草菇粒燴海參伊麵

蝦子草菇海參粒燴伊麵 —
尾聲就叫返碟伊麵,面頭灑左浸蝦子一粒粒令口感更有層次,同海參原來都幾match.
杞子蘆薈鮮奶布甸
香芒楊枝甘露

甜品— 雪燕鮮奶布甸&
香芒楊枝甘露 :甜品就冇乜特別驚喜,不過不失,係好味嘅。
生日壽包

同場生日加映— 壽包 🎂
由於老公唔好甜食,所以簡單點個壽包做返個小小慶祝儀式,都好多謝廚師👨‍🍳present 得咁靚。overall 一流環境一流食物,服務態度非常好又細心,每次茶杯飲剩一半就即刻有人上前添茶,好🈵️意,美味子下次會帶埋屋企人嚟食👏🏼😊
窩貼大蝦多士
蜜燒西班牙黑豚叉燒