有一排好鍾意食馬來西亞菜、新加坡菜,尤其係叻沙同埋咖央多士,做個一輪資料蒐集,見到依間嘅咖央多士同叻沙非常吸引,bookmark左好耐之後終於去試。叻沙係國民美食,無分早午晚,就好似香港既雲吞麵咁,個個馬來西亞人、新加坡人都好鍾意,不過大家成日食叻沙,其實又知唔知叻沙既來源同歷史呢?叻沙最常見係新加坡同馬來西亞,不過對於邊個先係真正既發源地其實無確實既答案。叻沙隨左唔同地方同族群會有唔同既版本,好似係馬來西亞中部、南部同新加坡既叻沙叫咖哩叻沙,而大家平時好常聽到既娘惹叻沙其實係咖哩叻沙既主要形式,甚至有歷史學家話娘惹叻沙係叻沙既最雛型版本。咁娘惹兩個字究竟點解? 係15世紀時,中國移民同東南亞土著居民聯姻之後,生出黎既女叫做娘惹,如果係男仔就叫峇峇,華人既飲食習慣慢慢同當地飲食文化結合一齊,當時既婦女會將D香料同椰奶加入中國既麵條入面,所以可以肯定叻沙係由馬來人、華人同娘惹唔同文化結合出黎既食物。由於馬來西亞同新加坡共享好多共通文化,兩地係咖哩叻沙做法上其實分別唔大。呢間新加坡菜係2018年開業,由來自新加坡既大廚主理,因為全日淨係賣娘惹叻沙、乾叻沙同蝦麵,曾經比人睇死好快會執笠,點知

呢間新加坡菜係2018年開業,由來自新加坡既大廚主理,因為全日淨係賣娘惹叻沙、乾叻沙同蝦麵,曾經比人睇死好快會執笠,點知變左人氣長龍店,仲掀起左食叻沙既熱潮。Rampah係馬來語,解香料既意思,一般星加坡、馬來西亞做法都係混合香草同香料作為香味既基礎,而呢間Rempah Noodles係用香草同香料炮製出自家獨門秘方,同時展示融合傳統同新派既煮法。雖然佢個位置唔算近任何地鐵站,喺灣仔區但地鐵站行過去要起碼6分鐘,係金鐘站行過去又係6分鐘,但每次經過都見到有人排隊。

第一次去嗰時係星期五夜晚,見到排隊嘅人唔算多,諗住排到隊就食到,點知排到前面仲有兩個人嗰時,侍應行出嚟講話叻沙已經賣晒,果次唔成功食到,之後去咗同區嘅bibi & baba,冇期望過點知係非常好食,但bibi & baba咩都有,唯一一樣冇嘅就係咖央多士,所以想去依間Rempah Noodles食咖央多士嘅念頭一直仲喺度。

之後第二次食,為左一定要食到叻沙同咖央多士,就選擇日頭去,星期六大概下晝一點半去到,有人龍但係唔算人多,等咗大概10至15分鐘就入得。

餐廳既門面就咁睇仲以為係CAFE,黑白格仔地磚、雲石枱、落地玻璃既裝修,簡潔時尚,開放式既設計,而且餐廳採光度高,所以吸引左唔少人黎打卡,最厲害係行過就會聞到好香蝦麵既味道。餐廳嘅左右兩排係面向牆嘅位置,中間有一張雲石大枱,枱上擺左鮮花同一啲東南亞作者著作,摩登帶幾分文青氣息。近門口會有隔住玻璃嘅兩張枱,一張係室內面向街既,另一張就係對住,但就係室外位,如果唔介意坐室外位,排隊應該會快啲入到。

餐廳嘢食唔多,屈指可數,貴精不貴多,Menu上淨係見到三樣嘢食,娘惹叻沙、乾叻沙同蝦麵,嘢飲就只有四款。除咗店員俾你嘅Menu之外,喺牆上有塊黑板,會有一款小食叫金杯,另外就係甜品咖央多士。餐廳冇好多嘢食,但已經足夠令好多人山長水遠排隊一試。

叻沙、咖央多士都係我嘅主要目標,比起其他餐廳佢有特別嘅乾叻沙,所以都叫咗黎試,而金杯因為上次食過bibi & baba覺得好特別好食,所以叫左試比較下。落完單就會見到餐廳淨係收現金,而且張單上面會有餐廳嘅wifi password。

店員會提供檸檬水,就算唔特別叫野飲都足夠清口解膩。
1️⃣ Kaya Toast 咖央多士 💰38(👅: 9.5/10)
咖央多士

外表同平時內餡係偏啡色嘅咖央多士唔同,佢嘅內餡係綠色,顏色似牛油果,因為佢係加左新鮮班蘭葉嘅醬。另外佢唔係一般咖央多士咁,淨係係多士入面抹上薄薄既斑蘭或者咖央醬,而係將斑蘭葉同椰奶打成CREAM,令到CREAM充滿係香脆既多士之間,超級飽滿。
多士烤到金黃色,麵包焦香唔強,但非常鬆脆可口,外脆內軟,唔會硬邦邦,食落係熱辣辣,內餡咖央醬係非常之厚同creamy,口感有啲似吉士同雪糕中間,食落小小凍,小小似食雪糕多士,一咬落去咖央醬咇哂出嚟,入口輕盈順滑,帶小小斑蘭香,熱辣辣既多士配上小小凍既咖央醬,冰火交融,係一啖接一啖嘅滿足感,因為唔會覺得過甜,食完又唔會覺得好heavy,香甜不膩,令人欲罷不能,就算一個人食哂成份都不為過份。雖然佢係冇好似其他咁加塊牛油既咖央多士(例如好似蘇媽既牛油咖央醬),但味道已經勝過好多牛油咖央多士,而且加左牛油可能會比較HEAVY,就咁班斕咖央食落就清新,但咖央多士如果唔係趁熱食應該會差好多,因為麵包會凍左同比較硬身。
如果鍾意食滿滿醬汁嘅咖央多士,呢件就最適合,甚至我覺得依個係我食過咁多個,最好食嘅咖央多士,因為有好多咖央多士個醬係唔夠,或者味道唔夠濃厚,要做到醬汁濃厚,就唔可以係兩塊麵包夾埋一齊中間差啲醬就算,做法要好似依個咖央多士,將一塊厚嘅麵包入邊嘅麵包肉挑空再打成CREAM塞滿多士入面,先可以做到醬汁比其他咖央多士更多更豐富。
2️⃣ Pai Tee 金杯 💰60/4件(👅: 8.5/10)
金杯

金杯有分6件同4件,因為有叫咖央多士所以淺嚐4件。
金杯係一款非常受馬來人歡迎既地道小食,的骰既金杯,外表好似燒賣,溫度唔凍唔熱,大細係一口可以食得哂,建議用手食,因為用筷子好似跌左上面既蝦。外表炸到金黃酥脆,杯身炸得好薄脆,食落係乾爽、唔會有油膩感。金杯內餡係紅蘿蔔、沙葛、煎蝦、香菜、豆乾粒,食落口感豐富,酥脆既金杯,帶點水份既沙葛,加上鮮甜既蝦味,配合上面既芫荽同參巴醬,只係簡單幾種食材,但夾埋一齊,鹹鹹酸酸,帶少少甜嘅脆口,帶清新芫茜香,所有香味融合為一,爽脆味濃,開胃惹味,係一樣好好既前菜小食。
3️⃣ Nonya Laksa Lemak 娘惹濃厚叻沙 💰98(👅: 9/10)
娘惹濃厚叻沙

首先講湯底,呢碗既叻沙做法正宗,用上叻沙膽係用上乾葱、南薑、黃薑、石栗、檸檬草、大蒜、辣椒等材料炒製,之後再加入雞骨、豬骨湯同椰漿煮成叻沙湯底。
但對比起某D叻沙,呢間係唔落螄蚶既叻沙,未食之前已經聞到好香,入口幾creamy,濃稠杰身,不過我係香港有食過更杰身(鰂魚涌 小娘惹),係濃厚嘅椰香味,每一啖麵同湯都係濃濃嘅味道,飲落有叻沙葉、椰漿既香味同咖喱香料既濃香,對比起小娘惹佢係椰奶味較重,但唔會成口都係油。而碗叻沙雖然係橙黃色,紅油多但唔算好辣,辣度比預期溫和,就算唔食得辣嘅人都可以食到,不過如果鍾意食辣D叻沙既可能會覺得唔夠喉。碗湯唔會好重味精,係咁飲都唔會話覺得太口渴,一路一啖麵一啖湯咁食,甚至食完飲埋剩低啲湯都唔過分,因為碗喇沙湯都係真材實料咁煲出黎,飲完唔會覺得好膩。
麵底係粗米粉,唔係傳統既摻摻油麵、米粉兩溝,食落質地小小彈煙韌,比較腍身唔算好爽口個種,不過就算食到最後都無發脹到變好腍身。食厭左摻摻食呢個粗米粉,會有一啲驚喜同新鮮感,不過如果配上摻摻可能會更掛湯更入味,因為蝦麵佢係兩溝而叻沙就只有粗米粉,如果有得自己揀更好。
至於配料有半隻蛋、5片鮮蝦肉、炸魚片、豆卜、雞絲等等,質素算正常,蝦肉好細心拆晒殼得返蝦肉。餸料係叻沙入面不嬲都係配角,不過雞絲食落都嫩滑有雞味、魚片食落彈牙外皮好煙韌香口、豆卜依舊吸湯,係比預期中好食,香甜鹹味俱全,略嫌蝦肉食落蝦味唔重唔夠鮮味,同雞蛋無蛋香。
湯、米線同餸料既比例岩岩好,成碗分量來講我覺得正常,因為我唔算好大食,但大食嘅人會覺得呢碗叻沙偏細,但餐廳好在可以免費加麵底,依樣係其他餐廳好少見,但大食嘅人就唔需要好擔心食完都唔覺得飽。
雖然佢係無螄蚶既叻沙,有人會覺得唔夠正宗,但我覺得百花齊放,呢間叻沙令我暫時忘記螄蚶。
4️⃣ Dry Laksa 乾叻沙 💰98(👅: 9/10)
乾叻沙

係其他新加坡菜、馬來西亞菜既餐廳都無呢個乾叻沙,幾特別所以叫左。
佢其實係一個撈麵,不過唔係摻摻,而係銀針粉底。銀針粉食落爽彈,爽中帶綿,而且非常掛汁。
特別既係呢個湯汁同娘惹濃厚叻沙既味道係唔同,初頭以為只係濃同淡D分別但唔係,對比起娘惹濃厚叻沙混入椰漿同骨湯既喇沙,佢係店鋪特調既叻沙醬,百份百無添加其他元素,原形畢露既味道。
乾叻沙湯汁食落無咁重椰香味,比較重咖哩香,但甜甜辣辣既味道依然,食落濃稠芳香,辣香同椰香兼備,香氣複雜具層次,依然好惹味,醬汁雖濃但不至於膩。雖然叫乾叻沙,但其實湯汁係非常足夠,一啲都唔乾,份量夠撈埋所有銀針粉黎食。叻沙濃汁結合鮮蝦、豆芽、雞絲、魚片、雞蛋、香菜,合而為一,配搭平衡。
5️⃣KOPI/TEH 💰30(👅: 7.5/10)
KOPI/TEH

MENU上係KOPI/TEH 配煉乳,單上寫既係Iced Milk Tea,其實無寫錯。
新加坡既野飲,每餐必備既就係水,而平時見到既TEH、TEH O、TEH C,其實係奶茶,而KOPI、KOPI O、KOPI C,其實係咖啡。TEH係奶茶,O意思係加糖,而C就係加糖又加鮮奶,KOSONG就係唔加糖唔加奶,最後BING係加冰。
除非你講KOSONG,如果唔係基本上都會加糖,TEH、TEH O、TEH C分別就係加煉乳、加糖唔加奶、加鮮奶既紅茶。
所以KOPI/TEH 就係紅茶配煉乳,就好似香港既熱走咁,用煉乳沖出黎既奶茶。
飲落唔算好甜,比起一般奶茶帶多一重茶味香味,呢種係拉茶既味道,不過我係香港飲過更好飲既KOPI/TEH,所以呢杯唔算特別突出。

🌟食過香港唔少叻沙,呢度嘅叻沙絕對係有top3嘅水準,因為香港要搵可以飲得落、唔係味精、係真材實料嘅叻沙湯已經唔多,叻沙其實只要個湯做得好,麵同餸唔需要做到好突出都已經好足夠,因為每食一啖麵或者餸都會伴隨住湯。價錢算中價,質素差唔多既bibi & baba都係差唔多100蚊,唯獨鰂魚涌小店小娘惹70蚊食到一碗質素同份量都唔輸既叻沙,但鰂魚涌較遠同埋只做午市,以灣仔金鐘地段黎講,100蚊碗叻沙唔過份。

因為同區有bibi & baba,兩間都係有喇沙、蝦麵、金杯,食啲嘢好類似,不過我覺得唔同嘅係,bibi & baba 除咗叻沙、金杯,仲有其他好多小食、炆雞、椰漿飯、甜品,同埋會有大家熟悉嘅拉茶同milo dinosaur,而呢間Rempah Noodles就獨沽幾味。味道質素來講,我覺得兩間唔差太遠,兩間嘅喇沙質素都類似,不過bibi & baba 會比較辣少少,而金杯質素都係類似,不過個人覺得bibi & baba 既金杯入口比較滿足啲,可能入邊嘅沙葛多啲,個人覺得就依兩樣嘢食黎講,bibi & baba 會更出色少少,但Rempah Noodles就有佢冇既咖央多士。

如果我係好簡單想食叻沙或者咖央多士,我會揀Rempah Noodles,但如果我係想食好多嘢、或者想坐耐啲、又或者係星期五晚想飲下酒,我會揀bibi & baba,因為bibi & baba好多酒提供,小食同主食嘅選擇都比較多元化,而且最重要係bibi & baba唔會趕客走,基本上夜晚一坐低,都差唔多可以食到9、10點,但Rempah Noodles基本上八點可能已經食唔到叻沙,已經賣晒,而且邊食邊見到出邊嘅人龍,就算店員唔主動趕你走,都有無形壓力會想快啲食完走。

咖央多士食過幾間,發覺其他幾間咖央多士冇辦法超越到呢間,一黎其他嘅咖央多士入邊個醬冇打成cream,味道唔夠濃厚,二黎其他嘅咖央多士醬唔夠多,又或者係本身多士就咁兩塊麵包,冇辦法塞到更多既醬,所以話佢係香港第一嘅咖央多士完全唔過分。至於叻沙我覺得好難講邊一間係第一,因為有啲叻沙係重海鮮味,有啲係重椰香味,有啲叻沙比較辣啲,有啲就完全唔辣,各有所好,至少呢間會係我想食喇沙會諗起嘅三間其中一間餐廳。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $324 (服務費: NA)
2021-04-03
咖央多士