2017-05-13 2646 瀏覽
母親節前夕的星期五,當然唔可以hea食已經想試aqua好耐,終於book左6:30入座,享受佢地招牌黃昏晚餐黎aqua不得不提佢的環境同景觀,當然係盡覽全維港景,餐廳環境setting都好西式modern feel,襯埋全海景,果然係冇得輸!食物方面,意日fusion菜,十分唔錯! 野菜天婦羅炸得好好,唔油。話明fusion菜,當然有意大利元素,就係個汁啦!黑松露汁超級香有啲紫菜再增添香味,真係好好食,用黎點麵包都一流!相信好多人見到餐牌:芝麻醬伴波菜,都唔會揀。但絕對唔係普通的芝麻醬波菜!首先賣相一流,相機表示好好味!波菜切左扎實成筒狀,鋪上芝麻,勁有口感!加埋好濃郁的自家製芝麻醬,味道好似咸的芝麻糊超香芝麻味!鐘意芝麻的真係唔好錯過!麵包冇乜驚喜,暖暖地,都算新鮮,外脆內軟都算唔錯,但未算滿足到麵包控的我,只屬ok. 主菜方面都幾有水準。燴牛面珠好林,入口即溶,好香牛味,非常出色!雲吞就好迷你,而且係凍的,亦有啲硬,唔夠味。汁燒肉眼非常好味,肉眼燒得啱啱好,燒汁係日式料理個種,配合牛食好夾。唯一係個肉眼略嫌肥比較多。薯條完全失敗,又唔熱又唔脆,好差。小番茄係煮過的,加上少少鹽係上面
母親節前夕的星期五,當然唔可以hea食
已經想試aqua好耐,終於book左
6:30入座,享受佢地招牌黃昏晚餐
食物方面,意日fusion菜,十分唔錯!
野菜天婦羅伴黑松露麵豉紫菜汁

有啲紫菜再增添香味,真係好好食,用黎點麵包都一流!
芝麻醬伴波菜

超香芝麻味!鐘意芝麻的真係唔好錯過!
麵包籃

燴牛面珠肉及雲吞

美國肉眼汁燒

汁燒肉眼非常好味,肉眼燒得啱啱好,燒汁係日式料理個種,配合牛食好夾。唯一係個肉眼略嫌肥比較多。薯條完全失敗,又唔熱又唔脆,好差。小番茄係煮過的,加上少少鹽係上面,唔酸幾好食。
意大利小麥粒配扇貝,龍蝦,花椰菜汁及甜酸蔥片

小麥粒好有口感,扇貝幾新鮮,龍蝦亦爽口,配合酸酸地的汁,整體感覺好fresh。
甜品拼盤

甜品拼盤,最少兩位先可以叫。有5款甜品,朱古力心太軟、雲呢拿雪糕、tiramisu、檸檬sobet、焦糖布丁,全部都係西式經典甜品。1. 心太軟好正,朱古力唔會太甜,裡面當然係流心啦,外面蛋糕好鬆軟,出色的心太軟。
2. 雪糕好甜,唔鐘意。
3. Tiramisu, 我本身唔鐘意食,唔識品評,但味道唔錯,口感好mousse
4. 檸檬sobet簡直係亮點!成個檸檬裡面裝滿好fresh的sobet,檸檬味strong得黎唔會太酸,好好食!
5. 焦糖布丁一般水準,但有少少薑味,幾唔錯!
我本身唔鐘意食西式甜品,但都清哂,可想而知真係幾好食!

食物環境都好出色,難怪一直都係咁受歡迎。黃昏晚餐食到8點仲睇埋幻彩詠香江添(雖然冇特別,但都幾有氣氛)!
2017-05-12
野菜天婦羅伴黑松露麵豉紫菜汁