餐廳: 南海一號
資訊:

2019-06-18 1481 瀏覽
之前響公司一直話要食南海一號,大家都講左大半年,尋晚終於齊腳囉,8個女人仔去食好西😎同事book左7點半,枱號No.43因為有個路痴同事唔識路,唯有早啲帶佢到餐廳先,上到去我地好似大鄉里咁不停影相🤣我當然順便出去陽台呼吸吓【空氣】先啦!首先我覺得餐廳個景的確唔錯,我地張枱亦都比較近玻璃位置,望出外面都算清楚,行出陽台都係幾步路今餐有同事請食,當然由老闆話事點菜,我地淨係負責食😋😍叉燒真係好入味又啖啖肉,而且仲好淋身😋蒜泥白肉腩肉都切得幾薄,如果再多啲蒜泥就更加正🙂乾肉炒椰菜呢道菜都炒得乾身無乜汁,但都只算普通🙂花雕醉雞呢道醉雞一上菜打開蓋時,聞到酒香味,但到食時雞肉反而食唔到酒味,我個人有點失望,但雞肉尚算嫩滑😯蟹肉炒桂花銀絲呢碟直頭成碟打包,所有人都唔多欣賞,大家都覺得無味道😍魚蝦蟹粉絲煲呢個就非常好食,味道香濃惹味,好快清碟🙂川汁脆皮魚嗯……呢道魚個汁實在怪怪雞雞咁,幸好魚肉滑身😍鮮肉小籠包叫左4籠,我一個人都食左3隻,小籠包多汁皮薄,呢個堅好味🤐羊肚菌紅燒豆腐呢道豆腐我無食到,真係唔知好唔好食呀🤣不過同事以為羊肚菌係雲耳木耳之類喎🙂炒通菜味道不過不失,份量就唔多😍龍蝦泡飯一鍋龍蝦
同事book左7點半,枱號No.43
今餐有同事請食,當然由老闆話事點菜,我地淨係負責食😋

😍叉燒
真係好入味又啖啖肉,而且仲好淋身
😋蒜泥白肉
腩肉都切得幾薄,如果再多啲蒜泥就更加正
🙂乾肉炒椰菜
呢道菜都炒得乾身無乜汁,但都只算普通
🙂花雕醉雞
😯蟹肉炒桂花銀絲
呢碟直頭成碟打包,所有人都唔多欣賞,大家都覺得無味道
😍魚蝦蟹粉絲煲
呢個就非常好食,味道香濃惹味,好快清碟
🙂川汁脆皮魚
嗯……呢道魚個汁實在怪怪雞雞咁,幸好魚肉滑身
😍鮮肉小籠包
叫左4籠,我一個人都食左3隻,小籠包多汁皮薄,呢個堅好味
🤐羊肚菌紅燒豆腐
🙂炒通菜
味道不過不失,份量就唔多
😍龍蝦泡飯
一鍋龍蝦湯泡飯,8個人分,每人先分得大半碗左右,真係唔夠食,當然我覺得好味先咁講啦😂
😊即燒片皮鴨
臨上菜時比我地過目睇過成隻燒鴨,片完之後份量都唔算太多,味道唔差既,只係我就覺得鴨肉都係片得過厚,另外我幾欣賞果籠皮既放置方法,一塊皮配一張紙,咁樣唔會令皮痴住晒👍
😍忘記左杯羅漢果飲品,好好飲,好濃好夠味
整體黎講呢餐算唔錯,除左食飯仲有地方可以睇下夜景影吓相,黎緊聖誕節左近,我會同屋企人再黎食既😋
今晚呢餐埋單4200有找,除返8個人,每人都係500零蚊左右,唔算太貴(今晚有老闆請食,我褲頭除鬆左就有🤣🤣🤣)

靚景

密汁叉燒+蒜泥白肉