2017-05-26 152 瀏覽
今晚同朋友入元朗食放題, 佢提議 "缘聚西日餐廳" 門口比較隱蔽, 接待處在街上, 亦擺放價目表, 見$238有2小時任飮任食, 都ok 啦, 便示意職員, 幸而不用等位, 她便帶領我們入內。 餐廳地方都很大, 很光猛。由於時間關係,第一時間梗係望下食物纸, 有很多不同類型, 如刺身, 壽司一定唔.少得, 先點了一些刺身。掛住食, 忘記影相添。必點之一~~三文魚刺身, 雖然不是厚切, 但夠新鮮夠冰凍有魚味。大甜蝦刺身算大隻, 很鮮甜和冰凍。鮮帶子刺身顯然比較细粒左啲, 但肉質爽甜有鲜味。鹽燒鯖魚, 鹽燒多春魚 - 燒得好香脆和香口, 很入味。黄金燒蠔 - 燒蠔燒得金黄, 蠔亦很鮮味有肉, 亦唔腥。我們加$88任食生蠔和松葉蟹😀。我們點了很多次, 好似食極都唔夠。😂😂生蠔 - 都算大隻, 有淡淡的海水味, 蠔味就冇出。松葉蟹 - 多肉, 鮮甜, 有海水味。這裡可以任點清酒, 我們當然亦不客氣點了很多次凍清酒。瓶子和杯子都比較细,所以我們不知不覺飲左好多。清酒是沒有加水溝淡, 比較清甜, 不會搶喉, 亦很易入口。

大甜蝦刺身算大隻, 很鮮甜和冰凍。

鮮帶子刺身顯然比較细粒左啲, 但肉質爽甜有鲜味。
鯖魚

鹽燒鯖魚, 鹽燒多春魚 - 燒得好香脆和香口, 很入味。

黄金燒蠔 - 燒蠔燒得金黄, 蠔亦很鮮味有肉, 亦唔腥。

生蠔 - 都算大隻, 有淡淡的海水味, 蠔味就冇出。

松葉蟹 - 多肉, 鮮甜, 有海水味。

鯖魚