餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

🤣近排凍冰冰,成日都想食啲熱辣辣嘅嘢,最近開始愛上咗食酸菜魚,今次俾我發現到呢間係旺角嘅酸菜魚店,份量都好多,環境整潔舒服,性價比幾高!😙 當日星期六午市去到都幾多人去食,咁啱仲撞到個朋友,原來佢都係呢間店嘅捧場客~🤣1. 🐟冷鍋酸菜魚🥘-標準($208)嚟到呢度點可以錯過佢哋嘅酸菜魚呢~😋 原來冷鍋嘅意思係食材上枱時已經熟左,無需再加熱就可以直接食用,而唔係凍嘅😂😂 分量足夠2-3人食,叫左小辣,唔會好辣🌶 唔食得辣嘅朋友仲可以㨂走辣添~魚的份量好多,而且好嫩滑又無魚骨,配料仲有芽菜、酸菜、寬粉、金菇、窩筍、辣椒🌶️、花椒等等,全部都好足料!🥰湯底唔太油膩, 飲落酸酸辣辣,再加咗花椒令辣味唔會好單調,幾夠酸但又唔會刺喉~😋2. 🐮夫妻肺片 ($65)辣度揀左中辣,有牛𦟌、厚切牛脷、爽口金錢肚🐮,加上麻辣醬汁,夠晒麻香惹味!😎3. 🐷麻辣脆耳 ($58) 辣度都係揀左中辣,麻得嚟又幾香辣,會愈食愈辣😂😂 好惹味! 豬耳都好爽口,仲有啲骨膠原嘅感覺!😛4. 紅糖桂花冰粉 ($25)口感好似寒天/蒟蒻咁,上面灑上桂花和紅莓乾,糖水底係用紅糖水整成,食落好香桂花味,非常清甜!😍 甜度剛剛好,食

1. 🐟冷鍋酸菜魚🥘-標準($208)

冷鍋酸菜魚

2. 🐮夫妻肺片 ($65)

夫妻肺片

3. 🐷麻辣脆耳 ($58)

麻辣脆耳

4. 紅糖桂花冰粉 ($25)

口感好似寒天/蒟蒻咁,上面灑上桂花和紅莓乾,糖水底係用紅糖水整成,食落好香桂花味,非常清甜!😍 甜度剛剛好,食完透心涼又解辣!😜
紅糖桂花冰粉

2022-01-22