❀ Lex Coffee #西環 ❀❗️充滿藝術氣息之Cafe 藝術打印咖啡超吸睛❗️——————————————————仲住喺西環嘅時候多次經過呢一間餐廳,每次都俾佢嘅外牆裝修所吸引,有極高樓底,而且擺滿各式各樣嘅藝術品,喺附近難得一見較為靚嘅餐廳💖而且仲有打卡able嘅藝術打印咖啡同埋tiramisu,經常都座無虛席,今次終於book位去到!食物以Cafe水平來講算唔錯,內裏亦擺滿左多種有個性嘅藝術品,幾啱同朋友相聚影吓相👭🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 龍蝦意大利飯 $198 (4/5) 大條開邊龍蝦🦞肉質彈牙,而且有好多膏,呢個價錢來講算唔錯,如果想淨係食龍蝦都可以﹐$398就有成隻龍蝦。飯粒被龍蝦汁完全包圍,中間心會微微硬啲,表面再加上大量芝士,大致唔錯,如果龍蝦汁鮮味可以再突出啲就更好🙈,而家有點被芝士味蓋過。.☞ 慢煮三文魚扒 $198 (4.2/5)朋友大力推薦三文魚扒,果然唔錯!慢煮嘅三文魚扒肉質細嫩,之後再煎香過外皮,非常香脆,好好食😋!表面加上鹹香嘅三文魚子,提升鮮味,更為出色!.☞ 藝術打印朱古力 $88 (4/5)呢度嘅藝術打印飲品絕對係餐廳嘅signature,一見到就會
❀ Lex Coffee #西環 ❀
❗️充滿藝術氣息之Cafe 藝術打印咖啡超吸睛❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 龍蝦意大利飯 $198 (4/5)
龍蝦意大利飯

☞ 慢煮三文魚扒 $198 (4.2/5)
朋友大力推薦三文魚扒,果然唔錯!
表面加上鹹香嘅三文魚子,提升鮮味,更為出色!
慢煮三文魚扒

☞ 藝術打印朱古力 $88 (4/5)
呢度嘅藝術打印飲品絕對係餐廳嘅signature,一見到就會知係Lex coffee🤣。
當日冇晒咖啡,唯有轉做朱古力。本身諗住都只係打卡飲品,所以冇抱太高嘅期望,不過整體味道都算比想像中好👌🏻。
朱古力味唔會太甜,不過就未至於極濃郁,勝在冇咁膩 (追求極度香濃嘅就可能會有啲失望)。
表面嘅打印應該係忌廉奶泡,奶香十足,口感豐盈,冇任何怪味,想打下卡嘅飲一杯都無妨。
藝術打印朱古力

☞ Tiramisu $68 (4.1/5)
另一個餐廳嘅特色絕對係呢個tiramisu,碌一碌佢哋嘅IG會見到幾乎全部都係呢樣😂。
用上比較微流質嘅mascarpone,夾住斟滿咖啡酒嘅手指餅。
咖啡味、酒味嘅濃度以及整體濕度都平衡得恰到好處,有種入口即溶嘅感覺,做到tiramisu應有嘅味道,食晒都唔會覺得好膩👍🏻。
個人認為其實tiramisu做法都係大同小異,好少會好難食,所以唔會話有驚喜,但絕對唔錯。
PS見餐牌、網上嘅圖片都有塊果乾喺面頭,唔知點解我嗰日冇咗🙈。
Tiramisu

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
全部食物水準都大致唔錯,係一間既有打卡元素亦維持到食物質素嘅Cafe,當然就未至於高級餐廳咁大驚喜🙈但普通同朋友相聚都係一個唔錯嘅選擇👌🏻。

龍蝦意大利飯
慢煮三文魚扒