東歐餐廳

Ivan The Kozak
2022-12-17 2951 瀏覽
大家諗好聖誕節去邊到食大餐未!位於中環嘅東歐餐廳都係一個唔錯嘅選擇!裝潢充滿異國風情,燈光昏暗有情調,有好多特色東歐菜,連鹿肉兔肉都有得食,真係有種小旅行嘅感覺!重點係切餅費極良心!每位$10!絕對係慶祝之選!餐廳夜晚分左6-8點同8-10點兩個時段,booking都幾full,想食就記得預早book啦!整體黎講,未食過東歐菜、鍾意試新嘢嘅大家不妨一試,不過就未必道道岩口味,始於有啲醬汁我連食都未食過 (完全唔識形容啲味)。價錢唔離地,裝潢有feel,不過枱同枱之間距離較近 較為迫夾,限時兩個鐘 無得吹好耐水。當日啲餸一開頭仲黎得偏慢,7點15分last order嘅時候 都未知嗌得夠唔夠多 夠唔夠食。Experience ok,但始終唔係我鍾意食嘅style,我自己就未必會encore~▪️古法香燒豬肋骨 $198好岩打卡嘅豬肋骨!店員會係面前用火熗點著vodka 再淋上面,肉質軟腍入味帶炙燒香,相當輕易就能夠骨肉分離,有好多入口即化嘅肥膏位,就算係瘦啲嘅位置都唔會好柴。醬汁超重酒香,不過舊豬就冇乜酒味,相信平時唔飲得嘅朋友仔都食到。呢道菜比其餘幾道鹹,較適合重口味人士~▪️馳名基輔炸雞

▪️古法香燒豬肋骨 $198
古法香燒豬肋骨

▪️馳名基輔炸雞扒 $188
馳名基輔炸雞扒

基輔雞扒由雞肉捲住牛油再炸,難怪一切啲牛油湧晒岀黎。雞扒外層炸得好脆,唔會太油太乾,肉質好軟嫩。滿口充斥牛油香,唯獨冇乜其他調味,食耐左有啲單調同膩。伴碟嘅薯片厚身,香脆偏鹹,不過偶有幾塊較淋身煙韌。

▪️芝士蒜蓉包 $56
芝士蒜蓉包

蒜蓉包邊邊烘得好脆!包體軟熟,蒜蓉味超濃!富芝士鹹香!呢個combo真係唔會輸

▪️招牌芝士焗牛脷盅 $98
招牌芝士焗牛脷盅

牛脷盅一上枱,店員就會將面頭嘅酥皮切開幾份~ 厚切牛脷好腍好軟滑,牛味重!唔好睇個盅細細,食落份量都唔少喎!而酥皮口感就比較似麵包,偏乾實富鹹香。唯獨醬汁只帶忌廉味,無乜芝士鹹香。

▪️焗蘋果鴨胸 $238
焗蘋果鴨胸

鴨胸厚薄適中,軟身帶咬口,唔會太韌。肉汁都算豐富,味道有啲似滷水鴨片。面頭嘅莓醬味道天然,毫不人工,甜度適中,可一解油膩感。蘋果保留左爽脆嘅口感,夾埋鴨胸一齊食又唔奇怪喎。

▪️古法宮廷焙鹿肉 $228
古法宮廷焙鹿肉
超級熱辣辣!岀晒煙!第一次食鹿肉,質地同好瘦好腍嘅煲湯豬肉有幾分相似。醬汁微酸,幾香胡椒味,幾得意幾開胃。仲有唔少軟腍薯仔、菇、燈籠椒等配菜。
招牌芝士焗牛脷盅