2014-05-13 3062 瀏覽
韓松園在元朗早已路過多次, 皆因其就在一個露天停車處旁. 但就因為太多人等, 冇一次食過.記得對上一次只時晚上7點到就已經人山人海, 等呀等, 等了半小時, 仲有十幾張係前面等, 同行又有老人, 所以就中途放棄. 想想如此小店, 也太火了吧? 下次一定要嚐到!終於這天6點令就去到, 店剛開, 人不多, 店員也似乎仍在準備中, 所以不用等, 已經可入席了.店面雖小, 可一點空間不剩, 很是迫 (留意店內冇TOILET, 如有需要, 及早解決, 店內一入入, 已經冇人會理你拎左TOILEY KEY, 又甚至係話你知條KEY係FOR方邊個TOILET......最終男友又好折返, 忍到食完去其他TOILET...慘!!)兩個人點了一湯一飯一餸來SHARE, 很足夠了. 先到的是一餸: 鐵板牛肉. 很多ONION 及肉.至於味道還好, 沒有鐵板牛肉的香氣, 牛味也不重, 但很多油, 所以最後都沒有食哂 (最底的到最後都泡在油似的, 早知在鐵板還熱之時, 番一番....肉是勉強完成, 但吸了油的ONION就太太勉強了. ><)再來的是人參雞湯, 人參味不重, 很好入口, 雞肉是全

鐵板牛
人蔘雞湯
再來的是人參雞湯, 人參味不重, 很好入口, 雞肉是全隻的, 所以單吃雞就很飽了.
可惜是湯的份量不多, 我個人想要飲個湯多過食隻雞. 哈
石頭窝飯
最後來了STONE RICE. 滿滿的菜於面, 賣相和我想像的不大一樣. 以為配料會像全盒般一堆堆分開, 整整齊齊的上來. 失望. 在石還熱的時候攪拌, 還好! 菜下的配料還是齊全的, 只是滿滿的菜有點難攪拌. 各位攪的時候可能要溫柔一點, 不然菜會跌出來.
總括來說, 感覺有點像家庭式小店, 人手亦不多, 沒有熱情招待, 忙碌之間, 經常上錯枱, 或是擺低左都唔知係自己的, 還是隔離的. 但咁多人等的同時, 佢地不像茶餐廳可能見你食完就要你走, 大可安心用自己的正常速度進食. 見門口滿滿是人, 也不會有客人賴死唔走GE.
故食品還可以, 閒聊就不宜, 家庭式小店的親切感還是可以吸引好多人一試的, 何況現時韓風之盛!
大家多多包容.
2014-04-09