𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎『 芭堤雅泰國餐館 』對住大西北嘅朋友一定唔陌生❗️ 重新裝修後 門面外觀帶俾人一種文青Cafe嘅風格 餐廳佈滿泰國文青飾物 以綠色配襯木色做主調 感覺好舒服 窗邊仲有不同嘅植物同泰國擺設 岩打卡得嚟又坐得舒服🤗 餐廳總共有兩層 位置都夠容納唔少人🤣 但次次經過都會有好多人排隊等位😂 唔經唔覺 『 芭堤雅泰國餐館 』已經開業10年 由泰國廚師主理🇹🇭 口味正宗 自家製作 仲要位置超方便 係元朗西鐵站行過去大概5分鐘路程🤩 講起最就近泰國菜 我就首選 ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ🇹🇭 👍🏻😍▸  香蕉飛碟  ┅ HKD 58▸  特製蒜蓉包  ┅ HKD 38▸  椰子雪糕杯  ┅ HKD 58▸  特色五花腩串燒 ┅ HKD 108▸  鮮菠蘿海鮮炒飯  ┅ HKD 118▸  香蕉飛碟 — 新鮮熱辣辣煎好嘅香蕉煎餅🫓 外皮香脆富有口感搭 外有朱古力醬 內有清甜香蕉  配雲尼拿雪糕味道好夾 中和到煎餅既有嘅油膩感 就籃食到飽飽地都想叫佢嚟食😆▸  特製蒜蓉包 — 依款店家特製蒜蓉包 是我最愛之一❤️ 選用泰國餐廳🇹🇭少見嘅漢
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸  香蕉飛碟  ┅ HKD 58
▸  特製蒜蓉包  ┅ HKD 38
▸  椰子雪糕杯  ┅ HKD 58
▸  特色五花腩串燒 ┅ HKD 108
▸  鮮菠蘿海鮮炒飯  ┅ HKD 118

▸  特製蒜蓉包 — 依款店家特製蒜蓉包 是我最愛之一❤️ 選用泰國餐廳🇹🇭少見嘅漢堡包製作蒜蓉牛油包😛 賣概極之IGable 一上枱就已經到好香嘅蒜味❗️包層依落酥脆無比  內裏口感軟熟👍🏻 放入自家製Rosemary香草醬料連同原粒蒜頭到粒中烘烤 可以由色澤中見到烘烤比例非常好 有有滿滿蒜蓉牛油香味 每枱必嗌 🤩❗️❗️❗️

▸  椰子雪糕杯 — 椰子雪糕杯利用原個椰子載住雪糕 表面灑滿粟米粒、花生🤤 椰子雪糕口感柔滑 質地細膩 富有濃郁椰子奶香 配搭底層椰肉 纖維質感 一軟一爽🥥 椰肉仲好易挖出嚟食 大推 💯💯💯

▸  特色五花腩串燒 — 可以話喺暫時泰菜🇹🇭食過最好食嘅『 五花腩串燒 』❗️五花腩經過燒烤調製後 肉質Juicy 外層焦香 內層肉膏分明 超級佩服廚師烤肉的勁架 可以拍得住韓式燒肉入口即融口感 充算只喺 簡單醃製 同蜜糖調味都已經夠晒出色❤️🤩

▸  鮮菠蘿海鮮炒飯 — 作為平時食泰菜🇹🇭必點嘅『鮮菠蘿海鮮炒飯🍍』❗️依到嘅菠蘿炒飯賣相超級靚 除左常見同菠蘿🍍盛載外 滿滿足料嘅海鮮炒飯 仲配以鮮花🌺同原條燒菠蘿🍍拌碟 打卡一流 📸😛 炒飯粒粒分明 以雞蛋、蝦仁、魷魚、提子乾、菠蘿、青豆做基底 面頭仲鋪滿肉鬆、菠蘿粒同海鮮 令炒飯甜甜鹹鹹之餘 仲有點鮮香味 💯炒飯份量大份又抵食 兩個人都差啲食唔晒 好彩有原塊燒菠蘿 食落香甜多汁 解解飽膩感🤤

Special thanks to
@@pattaya_since2013
@westface.meow

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

𓌈˒˒ ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ 芭堤雅泰國餐館

❜ 元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
Shop 1, G/F, 1-11 On Lok Road, Yuen Long
— @@pattaya_since2013

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
特色五花腩串燒
椰子雪糕杯