2016-08-04 86 瀏覽
是日星期六, 又一個雨天, 剛巧遇上第一個大家動身捉精靈的週末, 相約友人出外找找另類的小精靈, 決定入元朗走走, 總要餵飽自己先吧!友人推介食這間, 有格調, 食身款式多, 而且價錢便宜, 就這間。餐應位於西菁街, 雖然地理位置上不有利, 但好多不同類型的食肆都選擇在此開店, 令你走一圈可找上好幾個國家特色的食物。船長公仔大大顯示餐廳門口, 非常易找。好!是時候上船!!!!餐廳佈置充滿船艙的特點吊燈用彷火水燈、燈與燈用鐵鍊相連、牆身掛滿水泡、船掌及魚的掛飾, 非常有氣氛。大部份位置都是卡位形式, 4人卡位坐滿都好寬闊好舒服, 燈光比平時的餐廳來得暗少少, 很有情調。入口剛好見到一個雨傘袋, 如果落大雨時職員更會放在門外, 方便入內的客人可先袋好雨傘, 免得地面太濕滑令人容易滑倒, 好貼心的一個設備。這是一間意法日餐廳, 一聽以為會好貴, 誰知價錢非常相宜, 午餐都只是$45-$52, 款式偏向日式, 有拉麵、照燒雞扒及鰻魚, 西式有焗海鮮飯、天使麵及德國腸意粉等。午餐已有8個選擇之多, 如果仍然未滿足, 可像我的友人, 點選主餐牌上我食物, 再叫飲品都只需半價, 靈活得多。我點選了醬
船長公仔大大顯示餐廳門口, 非常易找。
好!是時候上船!!!!
我點選了醬燒豬軟骨拉麵($49), 加配了船長麥脆沙律($12), 轉飲檸檬菊花蜜(+$3), 友人告知我遲起身, 晚了食早餐, 那時不太餓, 而且這店的小食好多人會叫選, 所以叫了幾個和我分享, 有椒鹽魷魚鬚($38)、蒜香牛柳粒($38)、千島海鮮Pizza($35), 另點了一杯特濃朱古力
船長麥脆沙律
船長麥脆沙律(+$12)

麥脆聽上覺得好特別, 原來是雜果沙律上加上少許粟米片, 從未食過這皇食法, 但發覺好夾, 因為沙律材料偏向淋身, 加了脆口的粟米片後口感豐富了很多, 而且都是一種健康的食物。
船長麥脆沙律
沙律材料主要是紅蘋果及薯仔, 有意外驚喜, 因為多數會用罐頭雜果代替, 結果一碗有半碗都是糖水。蘋果微脆有汁, 薯仔淋而粉, 沙律醬適中, 味道好配合, 重點是夠哂凍!!!好滿足。
蒜香牛柳粒
蒜香牛柳粒($38)

眼見用一個漂亮的裝飾碟, 感覺好淺, 但分量出奇地多, 一碟只少有8-9件, 每件都厚約一毫子的直徑, 好抵食。
蒜香牛柳粒
牛柳粒非外間日式餐廳慣常用的煎香法, 而是半炆半用汁醬埋茨。牛肉的紋理不太突出, 但勝在非法淋身入味, 粒粒厚的薄的都淋, 只是汁醬較多, 每粒都黏黏的, 味道再好都會扣一扣分。配上洋蔥更加味道層次, 不過一樣太淋, 如果微微炒後與煮好的牛柳粒拌勻, 效果應該會好好多。
椒鹽魷魚鬚($38)
椒鹽魷魚鬚
最最招牌的食物相信是你吧!由於坐近廚房位, 每次上菜都會見到, 見到這個好受歡迎, 幾分鐘就出一次。友人都知多人點, 所以都跟風試試, 果然….
椒鹽魷魚鬚
即炸的魷魚鬚, 不太油膩, 香噴噴的炸香, 炸粉夠薄, 每條鬚都被粉漿包得好好, 入口更加不得了, 竟然有魷魚汁!!!由於炸粉包得好, 魷魚鬚的水份得以保留, 外脆內Q彈爽口。配上日式沙律醬, 真是食到不停口。順帶一提, 椒鹽味其實沒有, 但做得如此出色, 可改名為酥炸魷魚鬚!!
醬燒豬軟骨拉麵($49)
醬燒豬軟骨拉麵
主角未到已經食到半飽, 不過都是自己想食的湯麵, 見碗大, 麵都不少, 豬軟骨就更多, 一份49大元的拉麵餐, 自問以為得一件豬軟骨, 誰知有3-4件, 好好好抵食, 大牌子的拉麵店都只得這個分量的一半。味道又如何?
醬燒豬軟骨拉麵
豬軟骨是靈魂, 每件可完整夾起, 但肉質好淋軟, 入哂味, 汁醬亦濃, 只是比軟濃味, 要輕輕在湯內沖一沖再食。拉麵彈牙爽滑, 有微微梘水味, 拉麵湯底一般, 食時不時會覺得像一丁的湯底, 莫非有cross-over?哈哈
千島海鮮Pizza($35)
千島海鮮Pizza
6吋左右, 即叫即整, 熱辣辣。材料主要有魚肉、 蟹柳、蘑菇及芝士。觀感上好出眾, 好吸睛, 但口感比相像中簡單, 麵包底邊脆但味淡, 可能都是急凍產品, 沒有那一個材料帶出味道, 一般味道, 淺嚐不錯。
特濃朱古力
檸檬菊花蜜
飲品
的選擇有好多, 友人的特濃朱古力顏色都夠深, 可惜朱古力都偏淡, 但勝在夠平, 半價就可飲到($9), 我飲的檸檬菊花蜜
飲上喉嚨好舒服, 亦為我多食了熱氣的魷魚鬚解一解膩。
滿足又不停落單食小食的一餐, 埋單仲要唔洗加一, 兩人200元有得找, 食到捧住肚走, 實屬難得。
2016-07-30
檸檬菊花蜜