2022-07-05 188 瀏覽
半搬左入大西北都年幾兩年但一直都冇特別探索過有咩好西食💙今次就去到元朗嘅一條巷仔入面食雞煲~主打雞煲係用左墨西哥魔鬼椒去煮所以會比較辣同埋香💕🍴招牌魔鬼雞煲(半隻)($198+$30鮑魚2隻)今次我地都唔敢叫咁辣淨係叫左BB辣😅除左辣味之外雞煲整體仲有甜味中和番💙上枱嘅時候6,7成熟上枱需要再煮但熟度就剛剛好好嫩滑😋仲有木耳、四季豆等一般平時冇嘅配料索曬啲汁仲食到有少少香茅味~鮑魚雖然唔算太大隻但都有鮮味同埋預早落索左啲汁更好食❤️建議一開始唔好叫得太辣如果唔夠辣可以再請店員幫忙加辣😋🍴手切本地牛($198/半份)Menu嘅牛都有幾款我通常都係揀人氣推介嗰啲🤣仲要每日限量就試下💙肉味香濃肉質比較特別有口感仲有少少彈牙?嘅質地🧐不過記住唔好渌得太耐會韌架💙🍴即炸黃金響鈴($42)打邊爐最重要係睇下有冇即炸響鈴😋響鈴全部都大大舊新鮮即炸~上枱時仲配左泰式甜辣醬除上打邊爐仲可以沾醬就咁食~個人食食下覺得沾醬更好食😋🍴紙豆腐($32)睇Menu見到張圖紙豆腐咁特別係一卷卷嘅就打算叫黎試下~店員話淥幾秒就可以食~食落好似腐皮咁不過就幾香豆味幾特別😉🍴手工韮菜餃($42)韮菜餃內餡嘅韮菜較多而且係比

🍴招牌魔鬼雞煲(半隻)($198+$30鮑魚2隻)

🍴手切本地牛($198/半份)

🍴即炸黃金響鈴($42)

🍴紙豆腐($32)

🍴手工韮菜餃($42)
韮菜餃內餡嘅韮菜較多而且係比較長唔會碎曬一咬開已經有好大陣韮菜香味漂出黎好新鮮😚相對肉碎會較少不過唔會覺得食完好唔滿足都好足料~

🍴椒鹽粟米($58)
呢個小食其實好多餐廳都有不過我一直都未試過~椒鹽粟米切件後好方便食唔會食到冇曬儀態~表面鋪左一陣炸蒜記住要夾埋一齊香好多配埋粟米本身嘅香甜好正❤️

📍 再來一煲 (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下47號舖

#hkfoodie #hkig #hkfood #hkfoods #hk #hkfoodblog #day2eat @day2eat #肚餓 #吃貨人生 #吃貨 #美食 #相機食先 #香港 #香港🇭🇰 #香港美食 #元朗好去處 #元朗 #元朗美食 #新界 #元天屯 #元天屯美食 #元朗火鍋
  • 招牌雞煲
  • 即炸響鈴