2024-03-02 406 瀏覽
最近對韓國野食念念不忘 去開元朗都試吓搵韓式餐廳 又真係有一間以大排檔風格 以食醬油蟹叫招倈的新沙洞大排檔 就決定一試前一日order定醬油蟹預訂可以優惠價$198 有$100 折扣所以前幾日就用左電話訂座 星期六日要七點前入座 平日就冇時間限制 不過公眾假期就冇優惠去到餐廳坐低除左門口兩張大枱都接近滿場 我地除左醬油拼盤 另外叫左一個沙律🥗一份小食仲有米酒🍶招牌醬油蟹拼盤 (紫菜拌飯)包左一隻醬油蟹 四隻醬油蝦 紫菜拌飯餐廳亦有預備好手套 濕紙巾 食物盤方便進食 醬油蝦 蟹都醃製頗入味 醬油味道不會過鹹 唔會搶過左蝦蟹的鮮味 沒有腥味 肉質亦有鮮甜味道招牌原粒蜂巢蜜米酒🍶韓國好出名飲米酒 不過口味就未必個個接受到今次加左蜂蜜反而更易入口 口感甘甜 頗適合女仔品嘗 醬油八爪魚配沙律菜相對輕怡的選擇 沙律菜口感清新 令醬油味更加突出 反而可以係一道開胃小菜脆炸芝士薯波上枱時熱辣辣 大致都做到外脆內軟的口感 亦唔會太飽濟 諗唔到係元朗都可以食到一間唔錯的韓式餐廳 可以多一個選擇✅

去到餐廳坐低除左門口兩張大枱都接近滿場

我地除左醬油拼盤 另外叫左一個沙律🥗一份小食仲有米酒🍶

招牌醬油蟹拼盤 (紫菜拌飯)

包左一隻醬油蟹 四隻醬油蝦 紫菜拌飯
餐廳亦有預備好手套 濕紙巾 食物盤方便進食