有追開沙牛關注組,一定認識呢間穩坐沙牛群三甲既元朗人龍港式茶記永順。開業已經35個年頭,係老牌港式茶餐廳。.假日唔夠十點去到已經見到門口人頭湧湧,不過人流動速度高好快可以入坐。典型港式茶記格區坐得好逼下,人均空間極細,快吃快閃類別。.沙嗲牛肉蟹王麵 💲31⭐️3.6/5我坐嘅位置見到廚房知道佢哋食品係即叫即煮,所以等候嘅時間都唔算短。有比較其實有少少傷害,同之前介紹過個間沙牛神店比較,呢間沙嗲汁杰身好多,沙嗲味都香但相對比較咸。牛肉係正常茶餐廳水準,冇驚喜冇失望。人哋話必試蟹王麵,味道其實同一丁差唔多但係比較淋身,我自己其實鍾意食爽身啲既麵。如果再有下一次我會叫返米粉。.炸豬扒 +💲12⭐️4/5炸豬扒反而幾有啲驚喜,皮脆內軟咬落去有肉汁唔會炸得太乾。加12蚊有大大件我覺得算係超值之作。.芝士流心蛋鮮牛治(烘底) 💲27⭐️4/5一上檯已經覺得好吸引🤩,見到啲蛋、芝士同牛肉流緊出嚟,邪惡爆錶😈。標準配置,除非唔熱其實都好難失準。但係喺傳統港式茶餐廳,係食呢啲嘢先至夠高興。.總括:星期六日茶餐廳淨係做粉麵三文治唔做飯餐一樣門庭如市,證明有一定嘅水準。可能名氣太大所以有少許落差,如果調低啲期望,
沙嗲牛肉蟹王麵 💲31
⭐️3.6/5
炸豬扒 +💲12
⭐️4/5
芝士流心蛋鮮牛治(烘底) 💲27
⭐️4/5
總括:星期六日茶餐廳淨係做粉麵三文治唔做飯餐一樣門庭如市,證明有一定嘅水準。可能名氣太大所以有少許落差,如果調低啲期望,又咁岩入元朗想搵個有水準嘅快餐,其實都會推介試一次。
不專業食評 nei.foodie
芝士流心蛋鮮牛治
炸豬扒
沙嗲牛肉蟹王麵
$50 (早餐)
芝士流心蛋鮮牛治
炸豬扒