2022-10-24 258 瀏覽
今晚同男朋友來了呢間元朗既地道居酒屋,餐廳入面既食物款式應有盡有,有拉麵、炸物、刺身、壽司、串燒、小食,超多唔同款式。我們都點了好多款唔同小食,開心share….好鍾意呢度既小食,即點即炸即製,熱辣辣又香。先講一講呢碗自家製叉燒拉麵,拉麵有多款湯底選擇,總會搵到岩自己既口味。呢款是濃豬骨湯底。呢個自家製叉燒,真係唔錯,薄薄地,豬肉味香濃,啖啖肉香,有咬口,唔錯唔錯。另外拉麵份量都不少,這碗拉麵整體來說都不錯。之後小食方面,真係十分多元化。先介紹一下冷盤,點了一份五片的三文魚腩刺身。三文魚好新鮮。鮮甜。而且十分厚切,吃起來啖啖肉好鮮甜,正。另外仲點了兩款壽司,分別是三文魚子壽司和帶子壽司。三文魚子壽司上嘅三文魚子十分吸引,晶瑩剔透,脹卜卜。當一啖咬下時,鮮甜的汁流出來很惹味。另外帶子壽司也相當鮮甜不錯。然後要介紹一下脆卜卜的炸物這款是芝麻雞翼,一共有三件。芝麻雞翼炸得脆卜卜,金黃色很香脆。中間的雞肉很多汁很好吃。成個口感都十分好吃,就是外脆內嫩的感覺。另外一款是炸生蠔,依然是外皮金黃,入面有一隻完整的蠔,啖啖脆卜卜既口感,一咬下去,中間的蠔很鮮甜很夠蠔味。大滿足。最後這一款濃芝士焗大頭蝦
今晚同男朋友來了呢間元朗既地道居酒屋,餐廳入面既食物款式應有盡有,有拉麵、炸物、刺身壽司、串燒、小食,超多唔同款式。

叉燒拉麵、豬骨湯底

之後小食方面,真係十分多元化。
三文魚腩刺身

壽司

然後要介紹一下脆卜卜的炸物
芝麻雞翼

這款是芝麻雞翼,一共有三件。
吉列蠔

芝士大頭蝦

最後這一款濃芝士焗大頭蝦,真是必點的小食。
濃濃的芝士經過烤焗超級香氣撲鼻,芝士鋪滿在蝦肉上,而且大蝦已經切開邊,再加上芝士來烤,吃起來十分方便,而且每啖都有濃濃芝士香和芝士,跟蝦肉真係perfect match…
這間餐廳的小食類很多款。而且座位環境環都十分舒適,很適合來聊聊天,吃個晚餐。
2022-10-20
叉燒拉麵、豬骨湯底