2023-11-29 32 瀏覽
每隔一段時間就會想食下D辣野,但又唔係成日得閒返大陸食~今晚係元朗都搵到一間性價比OK既上樓川菜~餐廳環境都幾好,台夠大,有少少裝飾古色古香唔頹~~野食方面我地試左水煮魚﹑黃金蝦﹑花菜炒五花肉三個菜式:水煮魚啖啖肉,魚肉既份量都唔小,唔洗撈已經見到魚肉係面。食落魚肉爽滑厚肉,對腥味勁敏感既朋友都話可以接受到喱個水煮魚。配菜有蒿荀﹑蓮藕﹑芽菜等等,配菜唔會太吸辣味,有少少解辣功效。黃金蝦黃金蝦炸得岩岩好,一碟唔洗一百蚊有6隻,算抵食!咸蛋味頗出,cover到成隻蝦既表面,成道菜都好惹味~~朋友就鐘意佢可以連蝦殼食,話蝦殼先係最入味好正呀花菜炒五花肉喱個菜式比較少食,但試左都覺得可以推介,整道菜式既孜然味重~花菜Keep到爽口既口感,而五花肉可能因為炒過逼左D油出黎唔算肥膩,好味道!份量都係超大份,鐘意孜然味既話都可以一試!其他餐廳都仲有唔少川菜菜式,甚至係邊爐供應,下次口癮起又可以再上黎試下~~
餐廳環境都幾好,台夠大,有少少裝飾古色古香唔頹~~
野食方面我地試左水煮魚﹑黃金蝦﹑花菜炒五花肉三個菜式:

水煮魚

啖啖肉,魚肉既份量都唔小

黃金蝦
,話蝦殼先係最入味好正呀

花菜炒五花肉

2023-11-22