2018-11-02 718 瀏覽
同事話公司附近有間西餐廳好好食,於是今晚就帶左我去試一試!阿麥廚房位於加路連山道,呢條街其實都好多唔同既好食餐廳,而這間餐廳淨係門口已經俾人一種好浪漫既感覺。同同事兩個人大概6點半左右到達餐廳,已經有一枱客人享用緊晚餐了,記得大概7點幾已經有好多人到餐廳食晚飯,絕對唔係少人食!我們二人安排坐4人枱,餐廳不算好大,燈光柔和,每枱都有一個小蠟燭點綴,而且佈置令人有置身於外國的感覺,很舒服!我們點了兩個set dinner,還加錢升級食鵝肝、大蝦同飲靚湯!加$58升級了前菜香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,鵝肝煎過後味道很出,多士脆卜卜,兩者配埋一齊食好有口感,再配埋焦糖酒醋藍莓汁醬一齊食,油膩感即時減少!而且還有配了黑醋既沙律菜,頓時感覺清新!加$58升級了第二份前菜大蝦占米多,上菜時見到個樣已經覺得好好食!大蝦已經整開了殼,蝦肉已切成粒狀,再加埋蘑菇、洋蔥同埋應該係用蝦膏整既醬汁,非常爽口彈牙而且惹味!這個前菜一樣有黑醋沙律菜食,很健康呢!兩個餐湯都各加$48升級,先有黑松露菌忌廉湯。黑松露味非常濃郁,湯裡面仲有打碎左既蘑菇粒,好有口感,味道層次豐富!另一個湯係蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜好濃,蟹肉亦
同事話公司附近有間西餐廳好好食,於是今晚就帶左我去試一試!

黑松露菌忌廉湯

蟹肉南瓜忌廉湯
另一個湯係蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜好濃,蟹肉亦都不少,而且食到係新鮮蟹肉,個湯好creamy,好滑!
還有蒜蓉多士跟湯,多士脆卜卜,蒜蓉香味很出!

黑松露麵包蟹意大利飯
主菜先黎黑松露麵包蟹意大利飯,上菜時已經好驚喜,因為係用左麵包蟹個殼盛著D飯。個飯不會太稀,很creamy,蟹肉食得出係新鮮蟹肉,因為有少少殼,不過個飯應該有焗過或者燒過,有D蟹肉燒到有D脆脆地,仲有少許蘑菇,配埋黑松露一齊食,好有層次,好好味呀!

德國式燒咸豬手
德國式燒咸豬手,外皮燒到脆卜卜,而且同係出面食既唔同,D皮唔會食落已經覺得好油膩。豬手D肉好juicy,唔會太咸或者太淡,再配埋佢附有既BBQ醬一齊食,味道更上一層次。而薯條炸得外脆內軟,非常惹味!

set dinner還有飲品,我們二人揀選了Peach Ice Tea,不會太甜,還會飲到茶既甘味!

總括黎講,餐廳俾人既感覺好舒服,很適合情侶或者同朋友黎食,而且侍應亦會主動加水收碟。雖然係小店,但係食物好高質,份量亦不小,值得再次光顧!
2018-11-01
黑松露菌忌廉湯