2022-05-08 623 瀏覽
因為禁堂食嘅關係,好耐都無同過屋企人出街食嘢,今日母親節終於可以出去放鬆下。正正因為以上原因,又驚出去食會有太多人,所以打算早啲出去食頭圍會比較好。在OpenRice 睇定開鋪時間,點知去到原來比我睇到嘅時間遲左半個鐘至開,但職員好好,比我哋先入位座等夠鐘再落單通常一家人食飯都唔想一人叫一碟,自己食自己,所以今次左選右楝之後就決定食「亞參」。今日我哋都叫左好多嘢食,幾乎叫左餐牌入面7成嘅食物肉骨茶-轉左油飯,湯有豆卜,兩條骨,骨唔太嚡可惜唔太入味,但原來這款肉骨茶白胡椒味重過藥膳味亞參去骨海南雞(一隻)-賣相不錯,雞唔會太肥都幾滑巴東牛肉-好淋嘅牛肉,有少少辣亞參豬手(半隻)-豬皮食落好骨膠原,肉好入味馬拉盞通菜-馬拉盞咪唔算突出,加多少少旁邊嘅馬拉盞就會比較野味馬拉盞怡保芽菜-怡保芽菜好得意,短而肥,但只係灼芽菜,唔落醬其實就什麼味也沒有椰香咖央南洋包-其實好似麥包多士,咖央唔算太甜,落左椰絲,幾好食(食左一件至記得影相)斑斕咖央多士-斑斕味唔會太突出,但這多士一樣好好味(其實兩款包味道分別不大,試其中一款都已足夠)黑椒扎肉-好普通嘅扎肉香烤豬肉串-免治豬肉串,有點似台灣腸味特色秘製

今日我哋都叫左好多嘢食,幾乎叫左餐牌入面7成嘅食物

肉骨茶

亞參去骨海南雞(一隻)-賣相不錯,雞唔會太肥都幾滑
亞參去骨海南雞(全隻)

巴東牛肉-好淋嘅牛肉,有少少辣
巴東牛

亞參豬手(半隻)-豬皮食落好骨膠原,肉好入味
亞參豬手(半隻)

馬拉盞怡保芽菜

椰香咖央南洋包

斑斕咖央多士-斑斕味唔會太突出,但這多士一樣好好味
(其實兩款包味道分別不大,試其中一款都已足夠)
斑斕咖央多士

黑椒扎肉-好普通嘅扎肉

香烤豬肉串-免治豬肉串,有點似台灣腸味
香烤豬肉串

特色秘製炸魚餅-食落到幾辣,比想像中辣
炸魚餅

香茅薄荷特飲-唔好以為果枝係飲筒,其實係香茅,特飲其實似7-up

南洋咖啡☕️
香茅薄荷特飲

馬來拉茶-馬拉拉茶始終唔及港式奶茶濃,比較甜
馬來拉茶

整體這餐廳食物不錯,但服務比食物更加可以攞滿分

母親節
巴東牛
亞參豬手(半隻)
馬來拉茶
  • 亞參豬手