餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

2017-01-21 909 瀏覽
假日去元朗,肚子特別開懷,好想放任盡情食刺身。奈何自己係烏蠅肚,俾2百幾食得果十幾塊刺身,最怕係為左抵食的食得太飽,帶住對食物果份恐懼咁出番黎,實在不划算。所以今日就想去試試一的散叫既刺身。店鋪位於教育路繁忙地段,店面不算大,好容易就走過了。入去前鋪以外賣壽司為主,款式以三文魚居多,不算吸引。但足夠俾人誤會佢無堂食。其實店內仲有上層,同埋詳盡既menu可供選擇。午市仲會有午餐推介,不過我就只想食刺身,所以以散叫為主。2個小腸胃,叫一碟刺身拼盤,希靈魚刺身,2碟壽司,1客牛油果軟殼蟹卷同一碟炸蠔。送到黎果時感覺好似唔係好夠,但原來食落係非常飽...刺身拼盤,其實只要新鮮,又切得厚,就已經係好好食架啦。碟仔細細,裝住26塊,款式都係大路款,有三文魚,甜蝦,吞拿魚,北寄貝同帶子,咬落去啖啖肉,帶子有天然既鹹鮮味,一流呀…希靈魚刺身,並非我所愛。叫佢,因為朋友好喜歡吃,原因是新鮮既希靈魚好甜,但係只要有少少唔新鮮,都會變腥。朋友話魚帶點腥先夠滋味,我不是太懂欣賞,我怕吃魚皮,更怕吃腥,一點都受不了。所以....1客5塊,都歸我朋友。而根據朋友食完之後幸福既臉部表情黎講,碟希靈魚應該攞滿分。牛油

刺身拼盤(26切)
希靈魚刺身(5片)
牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷,相對而言就比較失色了。我期望軟殼蟹會係香脆豐腴,但事實係腍既,亦不算有味道。而牛油果可能不是當造,所以未熟透,有點硬之餘果味唔算濃郁。水準就只能算一般。
壽司
壽司其實就同其他壽司店既睇齊,無乜留下深刻感覺。個人黎講覺得腐皮壽司好好味,因為我鐘意食。
吉列炸蠔
炸蠔,油分恰到好處,唔算太油又非常香口,炸皮厚薄得宜,唔似其他放題咁皮粗肉少。蠔肉肥厚,感覺一流。

整體而言,由於抱住吃刺身放題既心態去食,所以覺得好便宜。而且呢個價錢,食到比放題更高質素既刺身,又唔使食爆個肚,好抵食!
2017-01-15
刺身拼盤(26切)
希靈魚刺身(5片)
吉列炸蠔
  • 炸蠔