2017-10-22 344 瀏覽
今日又黎餃掂食lunch啦!之前都黎過幾次,今日先有時間打反篇食評。餐廳算大,午餐黎都容易搵到位既,但有時放工經過就好多人,有唔少係旅客。門口有招牌寫住蔡瀾都黎過食枱上有唔同既醬料俾你點餃食,有青瓜醬、芝麻醬、辣醬、醋等,好多款。而最吸引我既就係呢樽淹酸蘿蔔,超正!蘿蔔淹到好入味,酸酸的,好開胃!仲要任食架!麻辣松花皮蛋唔算好辣,但有麻既感覺。皮蛋中間流流地,點埋醬汁食唔錯!香煎芝士餃好脆口,餃子脹卜卜!咬開入面係融晒既芝士!豬肉調味剛好,唔會好咸或唔夠味,粟米好甜。估唔到芝士同豬肉同粟米又幾夾喎。叫左兩個松茸湯餃,每個都跟一碗狀元九鼎湯。呢個湯用粉葛、側魚、鯪魚、陳皮、紅蘿蔔等煲成。望落去個湯奶白,睇得出用左好多材料。無味精,鹽都無落既,有需要可以自己加。飲落好清甜,對於我黎講,唔洗再加調味都好足夠!第一次聽松茸係睇蠟筆小新果時,哈哈🤣只知道佢係一種幾貴既食材,小新一家好珍惜佢。係餐廳入面有塊板介紹松茸先知佢甘健康,對人身體好好!所以我地就叫佢個松茸餃試下啦!龍鳳雙勺餃皮薄餡靚,晶瑩剔透,大大只。豬肉入面有松茸同黑松露。咬開好香黑松露味!黑松露係底部,都唔少,食落好正!超香!松茸豬肉

麻辣松花皮蛋
唔算好辣,但有麻既感覺。皮蛋中間流流地,點埋醬汁食唔錯!

香煎芝士餃
好脆口,餃子脹卜卜!
香煎軟心芝士餃

叫左兩個松茸湯餃,每個都跟一碗狀元九鼎湯。

飲落好清甜,對於我黎講,唔洗再加調味都好足夠!

狀元九鼎湯

龍鳳雙勺餃
皮薄餡靚,晶瑩剔透,大大只。豬肉入面有松茸同黑松露。
龍鳳松茸雙灼餃

咬開好香黑松露味!黑松露係底部,都唔少,食落好正!超香!

松茸豬肉餃
味道較龍鳳餃少左陣松露香味,但一樣好足料。
至尊松茸豬肉餃

因為松茸無物味,所以會跟一碟松茸醬,感覺好似xo醬甘,咸咸地,幾好味!

啡啡地果啲就係松茸啦!一只入面都幾多!

山楂雪梨水
山楂味較雪梨味重,唔算好甜,好肯定無加糖,有淡淡既雪梨甜味,感覺好健康!

自制山楂雪梨水

呢度既餃子皮薄餡靚,每只都脹卜卜,材料好足!一定要試下佢地個松茸餃!食物唔會落好多既調味,好能食到食材既鮮味!
香煎軟心芝士餃
狀元九鼎湯