2017-08-27 189 瀏覽
假日同朋友出黎睇下戲聚下舊,朋友未到,我地又無諗到食咩,見到地下有間“茶木“,無咩人排隊,所以我就提議去食呢間!以前返學成日幫襯尖沙咀嗰間分店,但就冇試過其他分店!呢度裝修都幾靚,簡約風格,又帶點新潮!因為朋友唔鍾意食蕃茄醬嘅食物,佢就揀左呢個"松露野菌奶油培根手作麵",手作麵質感烟韌,有別於一般意粉。 松露味道香濃,菇類和煙肉份量都幾多,咸咸地,配埋奶油又唔會好滯!而且唔會好乾,最怕食到太杰的醬,漿住個口!另一位Fd就揀左“台式滷味拼盤“同“照燒醬大雞排“!“台式滷味拼盤“ 有幾樣野!腩肉,雞腎(定鴨腎), 牛展,雞翼同鹵蛋!鹵水味咸香帶少少甜,唔會死咸,都唔錯,肉都唔算好咸同韌!仲有啲花生鋪底!“照燒醬大雞排“ 真係好大塊!! 上面鋪滿炸過嘅九層塔作為點綴!照燒醬十分惹味!雞排香脆熱辣辣!外脆內軟!而我就揀左甜品!因為我自己好鍾意食啲咬落烟烟韌韌嘅野,同埋啲咩多士呀黃金磚果啲都試過啦,所以揀左芋圓食!“黑糖芒果芋圓仙草“:自己覺得個糖水甜左啲啲,有好多種料,口感好豐富,有薏米,紅豆,珍珠,芋圓,仙草凍,芒果肉....好冰涼,好消暑呀!!!食完呢餐就去睇戲,朋友想買野入去飲,見到門口

以前返學成日幫襯尖沙咀嗰間分店,但就冇試過其他分店!

呢度裝修都幾靚,簡約風格,又帶點新潮!

松露野菌奶油培根手作麵

另一位Fd就揀左“台式滷味拼盤“同“照燒醬大雞排“!

台式滷味拼盤

照燒醬大雞扒

黑糖芒果芋圓仙草

食完呢餐就去睇戲,朋友想買野入去飲,見到門口有個叫“茶包“嘅Zone,有專賣台式茶嘅counter 同放左麵包架,有枱櫈比人坐!平時見其他分店好似都無野飲同麵包賣,所以朋友都想試下!佢地分別買左兩杯野飲:“東方美人奶蓋“ + “柳丁蘋果青檸綠茶“,朋友話都唔錯,等我下次又試下先!(無影相,拎左張卡片)

係等緊野飲嘅時候見到收銀前放上了一圈麵包,寫住歡迎試食,係“玫瑰紫薯麵包“ ,麵包唔錯wor,粉紅色的麵包(係比較天然的顏色),香甜鬆軟!入面有紫薯蓉,仲有啲玫瑰花碎,食得出真係有玫瑰花味,都幾香!但好可惜佢啲麵包已經賣哂,收哂爐,所以買唔到lu!!!唯有要等下次有機會再黎先買啦!!!😂😂
2017-08-12
松露野菌奶油培根手作麵