2019-11-28 30 瀏覽
銅鑼灣、天后同大坑都出咗名好多好嘢食,今次就想同大家分享同推介下依一間為於大坑叫「Warren」嘅法果菜餐廳。平時我都係同大家分享下美食,今次會推介「Warren」俾大家,原因係佢哋嘅菜式真係好用心去烹調,而且仲好有驚喜。*羽衣甘藍牛油果藜麥沙律配士多啤梨青檸汁*藜麥好處多、營養高,早幾年經已是高人氣嘅健康食品,後來再得到樂壇天后 Beyoncé、超模 Miranda Kerr 同埋日本混血名模 Rola嘅加持,藜麥減肥嘅功效進一步備受認同。依個羽衣甘藍牛油果藜麥沙律係一個凍沙律。光係外表已經夠哂吸睛。牛油果蓉配搭上藜麥,又真係幾好食。坦白講,我咁耐以嚟都係第一次食藜麥,覺得它的煙韌口感很特別。另外再配上旁邊嘅士多啤梨同青檸汁嚟食,依個前菜又好味又健康。*芝士黑松露焗帶子*另一道擺盤精美嘅菜式,「Warren」將賣相平凡嘅帶子,放到一隻內有石春嘅大碟上面,成個菜式即刻美艶奪目哂。芝士黑松露嘅味道好白,但唔會強到蓋過帶子嘅鮮味。烹焗嘅時間都掌握得非常好,帶子唔會焗得過熟,well done!*香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁*擺盤靚就不在話下,味道亦相當出色。西冷可以品嘗得到

*羽衣甘藍牛油果藜麥沙律配士多啤梨青檸汁*
羽衣甘藍牛油果藜麥沙律配士多啤梨青檸汁

*芝士黑松露焗帶子*

*香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁*
擺盤靚就不在話下,味道亦相當出色。西冷可以品嘗得到絕非平價貨,入口牛肉味香,無根無渣,肉質幼滑。煎煮嘅時間火侯都非常完美,外脆內嫩,又有肉汁,配埋淋喺面頭嘅黑松露燒汁,無得彈。旁邊嘅焗芝士忌廉薯仔更加驚喜,一層一層咁,有食緊千層cake嘅感覺,完全無諗過可以咁好食。
香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁

*香煎石斑魚配番茄汁燴菜、燒薯仔、西椒汁*
雖然講咗好多次,但好嘢唔怕再三分享,因為擺盤真係好靚好吸睛。菜式嘅展示放法,其實真係好影響到食慾嫁。香煎石斑魚,配上番茄汁燴雜菜同燒薯仔,加埋西椒汁,成就菜嘅味道好平衡。
羽衣甘藍牛油果藜麥沙律配士多啤梨青檸汁