Sogo一年一度嘅thankful week又嚟喇,即係話我又要漂洋過海走嚟出血撕殺一輪過後,阿肥腳仔軟喇,要搵一個舒舒服服要有得hea吓嘅地方俾大家食晚飯,最好不過就係喺附近搵間cafe喇~就喺open rice度找尋附近的餐廳,見到呢間Cafe Zense簡約格調好似唔錯,行吓行吓過兩條馬路就到咗嘩,原來喺一蘭拉麵前幾步嘅呢楝商業大廈上面係有嘢食㗎(?!)喺條街度自己都對咗幾秒門牌正確大廈名稱亦都正確至夠膽向前行入嚟...街上甚至大廈外牆完全冇指示牌介紹,連廣告都一樣冇,確實係一個非常隠藏嘅地點~上到四樓,𨋢門徐徐打開,立即發現明亮嘅Zense招牌燈...yeah~我冇嚟錯地方呀職員見我哋兩個人,安排咗我哋就坐一個角落處,呢度本身可以容納三人坐下嘅位子,十分寧靜舒服,驟眼望出去,原來玻璃窗外仲有open area table,一片綠油油嘅地顫令人感受到出面都好寫意,難怪呢間cafe仲有wine list提供俾客人選購,把酒暢談,共度美好嘅時光。阿肥只係好攰而不太肚餓,所以我哋就決定叫兩款小食加一個主菜,唔好浪費食物之餘又可以多點嘗試。巴馬火腿伴蜜瓜($118蚊):冇錯!阿肥又叫pa
巴馬火腿伴蜜瓜
巴馬火腿伴蜜瓜($118蚊):冇錯!阿肥又叫parma ham!不過今次竟然有得伴蜜瓜,真心連我都覺得正呀~餐廳絕不手軟孤寒,足足一整條嘅巴馬火腿圍繞住一件蜜瓜,總共亦有六件之多,令人滿足
唔係度度地方食parma ham都有蜜瓜送㗎,所以阿肥特別開心~雖然佢冇標明話係幾耐月份嘅火腿,但味道仍然純正濃郁,令人回味。
Zense雜錦拼盤
Zense雜錦拼盤($138蚊):拼盤裡面有香草蜜糖雞翼+蜜糖芥辣雞柳串+招牌薯條+紐倫堡腸,除咗條腸我冇食到俾咗阿肥之外,最令我喜出望外嘅就係啲炸薯條非常好食,佢嘅類別就像於以前喺哈迪斯食到嘅無敵炸薯圈嘅味道,條條都香脆無比,就算已經放到涼哂都仍然咁脆,簡直令我停唔到口亦停唔到手。雞翼表面上嘅蜜糖厚厚的,甜甜哋炸到脆卜卜趁熱食亦一流
只係串蜜糖芥辣雞柳就唔太食得到有芥辣味同埋較為乾身,失色咗小小,不過啲薯條已經可以令我忘記佢嘅缺點喇。
卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵
卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵($108蚊),卡邦尼一向都係大眾喜愛嘅麵食,所以基本上無論任何級數層次嘅餐廳,都會做得出卡邦尼意粉呢種菜式,但要遇到好食嘅就真係全靠運氣。好多地方食到嘅卡邦尼唔係因為味道太淡冇乜驚喜,就係醬汁太稀水汪汪口感欠奉。而呢間Cafe Zense嘅卡邦尼溫泉蛋煙肉意大利麵竟然甚為有水準,圓身意粉煮至剛好,不腍不硬條條分明,由芝士+雞蛋+黑胡椒泡製而成嘅卡邦尼醬汁亦份量充足,令到麵條根根都有味,不稀不杰天衣無缝,仲有煎香咗嘅煙肉碎,再加上咗萬人喜愛嘅溫泉蛋之後,稍為加添點點暴力將蛋黃篤破,蛋黃醬汁緊緊將意粉條條包裹上去,顏色澄黃一片,味道極至濃郁,口感香滑,連阿肥都大叫讚好呢

香蕉朱古力咖啡
坐低得喺間咁寫意嘅cafe裡面,我又點會唔叫番杯咖啡慢慢嘆呢
竟然呢度仲有我至愛嘅香蕉口味,一杯香蕉朱古力咖啡($46蚊)吖唔該~心型拉花是不是美到不行(?!)

白桃梳打
阿肥呢杯係白桃梳打($42蚊),好唔好飲我就唔知,不過佢好快就成杯飲哂
2018-11-10
香蕉朱古力咖啡