2018-11-15 1128 瀏覽
順利等到女友放工,就由金鐘沿路行落灣仔,一心念住試下bookmark左好耐既泰式船麵 - 《泰麵》~~《泰麵》位于灣仔石水渠街(姐係灣仔街市隔離)~~原本念住夜晚無甘多人,點知去到被店員手持既Waiting List嚇一嚇.....由於餐廳座位有限,所以等候人數衆多,餐廳唔想人龍影響其它店鋪,所以安排等候人士先登記姓名、電話,到有位時先叫你返黎,所以唔好比店面眼前個1x個排隊既人士騙到,要問清楚店員個Waiting List有幾長~~就甘樣,係好後悔點解唔事先認真爬文再打電話預約既情況下,等左大概90分鐘,終於入到去~~~正所謂近廚得食,我被安排坐係近廚房既位置。我地迅速選好菜式,感謝熱情既店員,可能見到我等位等得燥燥地,特地送我一碟炸魚皮~~Crispy Fish - 炸得好乾身,同食落好脆,~~~Crispy Pork - 比魚皮幼身,但同樣炸得金黃鬆脆,個人覺得比魚皮更好~~望住廚師係廚房做野,發現原來他們手腳已經好快,但柰何食客真係太多~~哈哈哈~~~Thai Watercress - 炒得好夠鑊氣,濃味得黎唔會過咸,並保持到蔬菜應有既爽口~~主食黎啦~~~Crab Fried

Crispy Fish Skin

Crispy Fish - 炸得好乾身,同食落好脆,
~~~
Crispy Pork Skin

Thai Watercress

Crab Fried Rice
主食黎啦~~~Crab Fried Rice - 一上臺已經聞到好香既泰式炒飯味,飯粒本身炒得金黃乾身,蟹肉夠鮮,蘸點泰式醬汁十分惹味~~高汁既泰式炒飯~~

Wagyu Beef Noodle
Wagyu Beef Noodle - 濃郁既湯底,爽滑彈牙既麵條,嫩滑既牛肉,唯一可惜既我肚無空間再食多碗~~~

食到尾聲,我問女友仲有後悔等甘耐先有得食~~她答:無
~~睇黎好味既餐廳的確可以令人忘記時間同疲勞~~~
2018-11-12
Crispy Fish Skin