2020-05-16 2827 瀏覽
肺炎疫情限聚令放寬,立即同老公去西環探下姨婆一家,行到姨婆家附近見到有楚撚記大排檔,記得在土瓜灣食過,味道唔錯,餐廳地方係乾淨衞生又有大排檔風味,而家西環開左分店,梗係要帶埋姨婆去試下。好在我們不超過8人,可以坐埋一齊食!先去用QR code攞飛等位,之後店員為我們量體溫,入座後送上一次性即棄餐具和清茶。西楚霸王雞半隻:將葱油淋在白切雞上,再加上大量炸蒜增添香味,雞皮爽口,肉質嫩滑,又香又美味!絕對不能錯過!枝竹火腩豆腐煲:用熱騰騰的煲仔盛載,枝竹、豆腐吸盡醬汁和火腩的精華,火腩炆煮後更腍更香。星洲炒米:炒得有穫氣又夠香,加入咖喱粉等香料,並用义燒、火腿、蝦、蛋、洋蔥、芽菜等伴炒出帶著金黃色澤的米粉,風味獨特,香氣四溢,味道帶辣,十分惹味!鮑汁海皇福建炒飯:足料夠份量,用料有帶子、雞肉、冬菇、菜粒、蝦。並用鮑汁調製獻汁淋上飯面,飯用蛋炒過特別香,拌勻濃郁惹味的醬汁,令人食不停口!用碗飲啤酒,老公話比用杯飲豪D。腐竹雞蛋糖水沙冰,是店家送的甜品,很香腐竹味,味道甜美又冰涷。
用碗飲啤酒,老公話比用杯飲豪D。
2020-05-11