2021-06-04 94 瀏覽
今日係觀塘收工,好想食台灣菜,係Openrice搵左一陣就決定同朋友嚟試下呢間位於工廈入面既台式餐廳。平日既晚市嚟食,都多人到全場滿座。牛三寶麵三寶指牛腱肉、牛筋及牛肋條。牛腱偏厚身,啖啖肉;牛肋條就好軟腍。湯底幾清甜,麵底係幼身嗰種,幾有嚼勁。手工滷肉飯配料有菜同半個滷蛋。半肥瘦既滷肉,撈埋白飯一齊食,真係完美的配搭。麻辣鴨血整得幾出色既小食,唔算真係好辣,偏麻居多。有六件鴨血,口感好腍滑,又唔會硬到好似豬血咁,底下鋪滿津白,索左濃稠既湯汁,都幾唔錯。玉米起司蛋捲餅一夾起,半溶既芝士同粟米慢慢溢出,連埋外層煙韌既蛋捲餅一齊食,充滿台灣風味。黑糖珍珠奶茶黑糖既甜度好濃郁,珍珠煙韌有咬口。冬瓜茶比我想像中大杯,夏天飲消暑清熱,而且甜度都控制得幾好。
黑糖珍珠奶茶
黑糖既甜度好濃郁,珍珠煙韌有咬口。
冬瓜茶
比我想像中大杯,夏天飲消暑清熱,而且甜度都控制得幾好。