2018-01-21 55 瀏覽
今日我同個朋友喺銅鑼灣行街,行到時代廣場附近,想搵啲日式野食。諗返起之前試過呢間心之食堂,印象中味道唔錯,今次決定encore。我哋直接上嚟walk-in。當初都驚驚哋,怕冇位。但好彩今日唔算多人,唔使等都即刻有位。餐廳面積唔算好大,有大約十五張枱。環境都幾有特色,有啲單車擺設,甚至掛在牆上,店主應該係單車迷。餐牌同上次差唔多,冇特別大改動。我哋兩人總共叫了八道菜:1) 日式蟹籽沙律(⭐⭐⭐⭐💢): 沙律菜份量適中,而且醬不太多。感覺清新,但不太肥,令人食慾大增!2) 三文魚 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件, 三文魚切得相當厚,而且脂肪分佈平均。質素是放題刺身不能相比的。3) 彩虹卷 (⭐⭐⭐⭐⭐): 一共有四件,而每件的配料也略有不同。分別有炸蝦、蟹籽、青瓜、牛油果、魚鬆粉、紫菜、黑魚子。 食落口感卜卜脆,十分有趣。4) 邪惡包 (⭐⭐⭐⭐⭐): 有帶子同埋鵝肝,原價68,做緊優惠38,叫左兩件。 帶子甜美,而且鵝肝煎得相當香脆。雖然感覺邪惡,但係食完先算啦!5) 胡椒豬骨湯煮蜆 (⭐⭐⭐⭐⭐): 湯嘅味道濃郁有豬骨味,連埋蜆肉一齊煮,味道一流。6) 鹽燒雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 雞翼燒

餐牌同上次差唔多,冇特別大改動。我哋兩人總共叫了八道菜:

日式蟹籽沙律

三文魚

彩虹卷

邪惡包

胡椒豬骨湯煮蜆

6) 鹽燒雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 雞翼燒得十分香脆,加上海鹽,味道十足。特別一提,以串燒嘅形式整令雞翼容易去骨,食落十分方便。
鹽燒雞翼

7) 燒芝士翠玉瓜 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件,味道可以接受,但相對較為喜歡其他菜式。
燒芝士翠玉瓜

8) 汁燒牛肉飯 (⭐⭐⭐⭐⭐): 個精粹係啲牛肉汁,令到牛肉飯好香口。加上牛肉又唔算太肥,大大碗$48都幾抵食。
汁燒牛肉飯

整體來說,這餐並沒有令我失望。價錢公道,而且食物質素挺高,是一間值得一而再再而三幫襯的餐廳!
2018-01-17
日式蟹籽沙律