餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2014-08-17 3045 瀏覽
今日上影樓揀完相,媽咪話想食潮州菜!打電話訂位又有位!一家七口(五大兩小)準時到攞位!坐最入個細廳中圓枱!地方光猛舒服,餐具乾淨!食潮州菜嘅餐廳好極端,一係大酒家,一係草根小館!自己覺得小店風味好啲但同媽咪食只想坐得舒服!叫咗:香辣咸海蜇--呢個唔記得影相,辣味唔強,細路都食到,海蜇爽口彈牙,唔錯淨鹵水鵝片--有豆腐墊底,豆腐係百福豆腐質地,好滑但唔夠挺身,夾唔起,唔似一般潮州豆腐!鵝片鹵得入味,鹵水唔咸但唔太重香料味,點醋食幾好杏汁豬肺湯--一開七,每人都分到一小碗,味道偏甜,似飲甜湯,杏仁味好濃,但遮蓋晒啲豬肺味!豬肺洗得乾淨,煲得淋身,但湯底太甜所以食唔出味道!一般菜片蝦崧--我先淨食蝦崧,肉碎炒埋蝦肉,炒得好濕,漿埋一團,菜片新鮮爽脆,但配蝦崧一齊食就無味,因為蝦崧唔夠味,一加水份高嘅生菜,兩者都溝淡晒!唔好味!乾煎糖醋麵--呢個簡直失望,上枱個樣都唔錯,但一夾起就唔對路,軟趴趴散晒,表面唔脆,似食普通麵撈糖醋!味道雖然唔係差,但唔係糖醋麵嘅外脆內軟無晒!羅漢齋上素--齋菜種類多,蠔油汁好味,汁都唔係玻璃獻,係略嫌細碟啲!鴛鴦水晶飽--呢個本來做飯後甜點,點知一上枱見只有一種蓮

叫咗:

鴛鴦水晶飽--呢個本來做飯後甜點,點知一上枱見只有一種蓮蓉味,無咗奶黃味,而且碟底仲有一大灘水(係可以傾倒出來咁多)完全接受唔到!叫個女侍應問點解得一隻味,佢無去了解順口就答我:「應該買晒,所以得呢隻味!」,我話:「咁你哋無都要同我講一聲架⋯⋯」我都未講完(仲有灘水嘅問題),個女侍應已經閘住我:「咁而家你即係要唔要?」(好掘嘅語氣)我即刻著火:「我而家唔要」,佢即刻拎返去廚房,餐廳最後取消,如果我知得一隻味都照落單,當然無問題,選擇權在我手,唔係你餐廳決定我要唔要,但個女侍應嘅態度令我一肚氣!未計之前同一個女侍應問都無問就收走碟海蜇(雖然只剩低啲碎,但問題係無問過個客人,好無禮貌)

我埋單嘅時候,有向個經理表達個女侍應問題,唔係要攪佢,反而係唔想佢攪到其他食客,我九百幾蚊同屋企人食餐飯唔係為受氣,我特登比錢時講係唔想餐廳以為我想𢱑著數!係想表達番不滿!經理都即時好抱歉,好有禮同我們講唔好意思,我亦同佢講番其他侍應服務正常,(服務嗰一分係比其他侍應嘅)係特別那位女侍應令人失望!食物可能偶爾失手,但咁嘅級數酒家唔應該有呢種服務!

餐廳參加咗亞洲萬里通獎賞計劃,食$8有5 asiamiles,我用AE卡又有里數賺,經理都好有心機幫我攪(因為要填表)但我唔會因為有優惠而去某餐廳!最緊要食物好味道!
軟趴趴糖醋麵
功夫茶
只有一種味道嘅鴛鴦水晶包(碟底一大灘水)
2014-08-15