2020-12-08 338 瀏覽
1️⃣ 百吉爹肉骨茶(棒棒骨)$84三條棒棒骨,湯入面仲有豆卜、金菇同枸杞。肉骨茶有好濃藥材味,絕對唔會係hea你嘅肉骨茶;棒棒骨影落係幾得意,但食落就真係普通,有啲乾身又有啲柴,有啲失望;其他配料本身都幾吸湯汁,可以免費添飲㗎~2️⃣ 檳城亞參叻沙米線 (跟蝦醬)$55呢碗叻沙同平時係香港食到嘅唔同,平時食到嘅係比較似新加坡嘅叻沙!魚肉湯底除咗有啲魚蓉係入面,仲可以跟埋蝦醬,湯底嘅味道酸甜辣又帶有魚腥味,極重口味!!意外地幾鍾意呢種風味,辣味又夠。不過留意返呢碗叻沙係冇魚片/肉,成碗都係青瓜絲,紫洋蔥絲,生菜絲同兩粒菠蘿,食落口感都幾豐富。3️⃣辣死你嗎配仁噹牛肉 $55係去到馬來西亞必食嘅椰漿飯,飯帶有啲椰漿味,不過啲飯係凍嘅,上面仲有半隻烚蛋;參巴醬比起馬來西亞嘅參巴醬嚟講偏甜同冇咁辣;側邊嘅仁噹牛肉微辣;仲有花生、炸魚乾仔、青瓜片同炸蝦片,正正常常。4️⃣玻璃魷魚配通菜 $52 玻璃魷魚爽口彈牙,配埋嗰醬幾香口,夠晒辣(唔食得辣嘅朋友要三思),但通菜有啲老同乾,略嫌可惜,$52嚟講唔太抵食。✴️整體而言,個人覺得呢間馬來西亞茶餐室嘅嘢食普通,算係喺香港可以食到馬來西亞嘅菜式,但就未到其他人講到咁
1️⃣ 百吉爹肉骨茶(棒棒骨)$84
百吉爹肉骨茶(棒棒骨)

2️⃣ 檳城亞參叻沙米線 (跟蝦醬)$55
檳城亞參叻沙米線

3️⃣辣死你嗎配仁噹牛肉 $55
辣死你嗎配仁噹牛肉

4️⃣玻璃魷魚配通菜 $52
玻璃魷魚配通菜

✴️整體而言,個人覺得呢間馬來西亞茶餐室嘅嘢食普通,算係喺香港可以食到馬來西亞嘅菜式,但就未到其他人講到咁好食。呢次係星期六晏晝2點去到,都等咗半個鐘先有位;由食緊到食完出嚟都keep住好多人等位,所以想食記住預留時間啦!
檳城亞參叻沙米線