2019-07-17 1647 瀏覽
作為台灣係第二個家既👦🏻,周唔時都會掛住台灣既味道,想飛又無咁多錢,唯有係香港尋找台灣味,今次去開黃埔,👧🏻突然醒起之前碌開有介紹過一次有間滷味店,👦🏻👧🏻即刻眼前一亮,開始上網搵佢係邊,最後搵左一陣先搵到呢間店舖係邊。間店舖係大型百貨公司入面既food court,附近有唔同既店舖,但係今次既目的只有一個就係食滷味,所以👦🏻👧🏻向住呢間舖頭既方向進發,佢除左有滷味食,其實仲有海南雞飯、豬手飯等,但今次既目的只係滷味,所以都無叫其他野食。佢既賣法係$15一款滷味,個日揀左$55有四款,👦🏻👧🏻揀左豬腩肉、花干、甜不辣、豆包(原先揀百頁豆腐,姐姐俾錯左🙈),見住佢執完單,切好左之後再放入滷汁度加熱就已經好期待,話咁快就煮好左,見到個碗好大,份量都好多,除左揀左既滷味,仲有送啲椰菜、酸菜,個賣相都好似台灣既滷味店。咁多樣滷味入面👦🏻就最愛豆包,因為👦🏻不嬲都鐘意食枝竹、腐竹既豆製品,所以對呢個豆包好高評價;👧🏻就不嬲鐘意甜不辣,所以佢都好滿意呢個滷味,花干都係👦🏻👧🏻第一次嘗試既食物,但原來都係豆製品,但係👦🏻👧🏻都覺得好普通,可能炸得乾得滯,放入口好似無咩味道亦都吸唔到啲滷水汁,有少少失

咁多樣滷味入面👦🏻就最愛豆包,因為👦🏻不嬲都鐘意食枝竹、腐竹既豆製品,所以對呢個豆包好高評價;👧🏻就不嬲鐘意甜不辣,所以佢都好滿意呢個滷味,花干都係👦🏻👧🏻第一次嘗試既食物,但原來都係豆製品,但係👦🏻👧🏻都覺得好普通,可能炸得乾得滯,放入口好似無咩味道亦都吸唔到啲滷水汁,有少少失色,而豬腩肉就好香好淋身,唔會柴,加埋好爽既豬皮、少少脂肪同埋腩肉一次過放入口,雖然唔係咩名貴食材,但食得出係思念既味道。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.75 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 4 / 5
價錢 : 4 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4.5 / 5
總分 : 23.75 / 30

性價比:其實👦🏻👧🏻已經好想再encore,原因係太耐無食過台灣既滷味,仲有其他既食物都仲想試下,味道既野有人鐘意有人唔鐘意,或者因為太掛住台灣,思鄉味濃,所以👦🏻👧🏻都覺得好好味,鐘意加熱滷味既咁多位朋友仔不妨去解一解思鄉之情。
  • 豆包
  • 甜不辣