2018-11-14 998 瀏覽
要係觀塘工業區開餐,有時係幾令人頭痛嘅事,實在太多選擇!  好彩友人係呢頭返工,不時帶我去呢度食,果度食!  今晚上到黎呢度食私房菜門口無招牌名,要認住門牌號碼,以深木色作裝飾,牆上有2部電視,走平實路線有散叫,亦有多種款式套餐供應,今晚叫左呢個二人套餐 (2)麻辣手撕雞撕成雞絲,加埋爽口多汁青瓜絲一齊食,麻辣度十足,作為凍盤前菜幾醒胃什菌豆腐大蜆湯每碗都有1隻大蜆及豆腐,湯底飲得出魚湯嘅鮮甜味,大蜆無沙,豆腐超滑,熱度十足,好飲呀.................幾想可以飲多碗呀!!大肉蟹 (可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥,胡椒炒,四川香辣炒),好明顯呢碟係薑蔥炒,肉蟹體型係屬於大隻佬級,二人分享絶對夠食,放上枱後香氣四溢,忍唔住先食D蔥,好甜喎..........蟹鉗D肉幾咁澎湃...................肉質幾甜醬汁調味令到蟹肉多一份滋味白胡椒香爆南非鮑魚兩隻已經起埋殼,一夾就食到,味道幾香白胡椒味,有別於一般清蒸/薑蔥爆煮法; 口感相當彈牙!流沙黃金蝦3隻放上枱面後已經聞到咸蛋黃嘅香味,蝦殼全掛上流沙,連個頭都可以食埋; 蝦肉又係相當彈牙,絶唔係霉肉貨色!士多啤梨

有散叫,亦有多種款式套餐供應,今晚叫左呢個二人套餐 (2)

麻辣手撕雞

白胡椒香爆南非鮑魚

流沙黃金蝦3隻
流沙黃金蝦

士多啤梨骨

一字排配以開胃醬汁,無咩肥肉,肉質唔嚡口,食多件都唔會覺膩!

蒜蓉炒時菜 (西籣花),夠鑊氣,蒜蓉炒菜出事率從來偏低
蒜蓉炒時菜 (西籣花)

蟹油銀芽炒麵

炒得頗乾身,用蟹油炒但唔係幾食得出,但配以辣椒醬一齊食係無得輸,只有銀芽及芝麻曬面,感覺乾淨俐落!

仲送埋甜品  (種類會有芒果布丁/芝士布丁/雲呢拿布丁或椰汁紅豆糕,要看師傅當晚的預備),而今晚有呢客椰汁紅豆糕
椰汁紅豆糕

綿口紅豆蓉似食緊紅豆冰中嘅紅豆質感,椰汁糕幾香椰汁味,細滑又唔太甜,又係好味嘅!

全單$930,收茶位每位$2,食物水準相當唔錯,食完一味先上一味,唔怕一次過上晒食唔切會凍晒,下次要食海鮮,唔駛一定要去西貢!
薑蔥炒蟹
白胡椒香爆南非鮑魚