餐廳: 百芳池上便當 (希慎廣場)
資訊:

2023-07-22 211 瀏覽
由於天氣實在太熱,我今日就決定喺銅鑼灣搵間冷氣嘅地方食飯。走咗好耐,終於揾到間有名嘅「百芳池上便當」。聽講呢度嘅皮蛋豆腐同台灣牛肉麵好正,仲有啲珍珠奶茶係絕配,不過,話雖然咁講,我仍然保持住食前嘅期望唔要太高,免得太失望。啊!入到餐廳,冷氣真係舒服得嚟!飲品同埋菜式都唔錯,又有冇煙味,環境係乾淨整潔嘅,真係啱哂我而家嘅心情。等左陣,我哋嘅食物終於上枱啦!首先嚟緊嘅係皮蛋豆腐。個皮蛋就睇落已經好吸引,黑色嘅外表,裹住滑滑嘅豆腐,仲有啲綠色嘅芫荽作點綴,真係色彩鮮豔。食落去,個豆腐嫩滑爽口,而皮蛋嘅鹹香同埋特殊嘅味道完美地融合喺一齊,令我食嘢嘅胃口大開!跟住嘅台灣牛肉麵,湯底香濃,牛肉都煮得剛剛好,咬落去仲有啲嚼勁,真係好過癮!面條都係有彈牙嘅口感,同湯底一齊食係完美嘅組合。我今日真係食得好開心,一啖接一啖都停唔到口。其實今次嚟食唔止係因為飢餓,而係因為同埋我媽媽一齊嚟。佢係我最疼愛嘅人,而呢間餐廳都係佢好鍾意嘅,所以我就帶佢嚟食。睇住佢滿足嘅笑容,我心都係滿足嘅。

2023-07-03