2023-12-19 194 瀏覽
//14 12 23 晴天🌞20:30 尖沙咀 厚福街@hambageu.hk 來自星星的你 ☺︎近年,石燒牛扒成為香港嘅熱潮,憑住性價比高,吸引咗好多食客去幫襯。當中有一間嚟自韓國嘅過江龍,更以「石燒和牛漢堡」打出名堂。「福岡漢堡扒」 ——— 聽落去好似同日本有關,但其實係由一位韓國人所創立。當時創立人喺日本福岡,品嘗過石燒漢堡扒之後就被深深吸引,於是經過努力嘅鑽研,最終喺韓國成立自家品牌,而且只係用咗短短幾年時間,仲登上首爾人氣餐廳之一。去到2020年佢哋更衝出韓國,喺香港開設首間海外分店,令到香港嘅粉絲們,終於唔洗再搭飛機都有得食啦!𖤐ˊ會有加一服務費🔻兩人套餐 (𝐕𝐞𝐫.𝟑) HKD$359ꕀ🔻芝士蛋蒜和牛漢堡扒 x2 (中)會贈送麵豉湯同前菜可以調控自己喜歡嘅生熟度但建議開頭切薄少少 太厚比較難控制記住每3秒就要翻一翻我就鍾意將漢堡扒嘅表面煎至微燶因為入口會帶有焦脆嘅感覺而且經熱石煎完 仲會將裏面嘅牛脂油香完全散發出嚟基本上唔需要再落其他調味 另外面頭仲灑滿芝士、炸蒜片除咗有拉絲之外 更大大增添惹味嘅程度當蛋漿吸收晒漢堡扒流落嚟嘅精華之後再經熱石輕輕一煎 食嗰陣味道更加香濃店
14 12 23 晴天🌞
20:30 尖沙咀 厚福街
@hambageu.hk

來自星星的你 ☺︎

𖤐ˊ會有加一服務費

🔻兩人套餐 (𝐕𝐞𝐫.𝟑) HKD$359

🔻芝士蛋蒜和牛漢堡扒 x2 (中)

會贈送麵豉湯同前菜

可以調控自己喜歡嘅生熟度
但建議開頭切薄少少 太厚比較難控制
記住每3秒就要翻一翻

我就鍾意將漢堡扒嘅表面煎至微燶
因為入口會帶有焦脆嘅感覺
而且經熱石煎完 仲會將裏面嘅牛脂油香完全散發出嚟
基本上唔需要再落其他調味

另外面頭仲灑滿芝士、炸蒜片
除咗有拉絲之外 更大大增添惹味嘅程度

再加埋生雞蛋撈飯 提升圓潤口感
款式層次絕對非常豐富

🔻烏龍茶罐裝 x2

2023-12-14
  • 芝士蛋蒜和牛漢堡扒 (中)
  • 芝士蛋蒜和牛漢堡扒
  • 芝士蛋和牛漢堡扒
  • 月見味噌牛丼
  • 和牛漢堡扒
  • 芝士蛋和牛漢堡扒(L)
  • 芝士和牛漢堡扒
  • 芝士蛋和牛漢堡
  • 芝士蛋和牛漢堡扒(M)
  • 芝士蛋和牛漢堡扒(中)