餐廳: 鮨燐
資訊:

2023-12-13 524 瀏覽
今日晏晝去左尖沙咀嘅鮨燐食omakase午餐,一直想試呢間既omakase好耐。上網睇好多人讚,所以想試試呢度既廚師發辦。薄切鰈魚4.3/5⭐️首先,係薄切鰈魚,真係好出色!因為係鰈魚裙邊,所以好肥美,好有魚味,加埋九州葱,清新得黎唔會油膩,正😋。秋刀魚刺身4.4/5⭐️秋刀魚刺身,非常時令既魚刺身!雖然已經係尾水,但係依然好新鮮,魚味濃郁,有驚喜👍🏼。赤崎真蠔4.1/5⭐️赤崎真蠔,非常大隻既日本生蠔,海水味重,蠔味濃郁,但又唔會好膩好creamy。不過對我黎講就略微太重海水蠔味,但值得一試。間八魚4.5/5⭐️間八魚,整成2味,有火炙既,食落好肥美 ,仲有個刺身加埋自家製嘅醬料,真係一個完美配搭!😋中拖羅4/5⭐️中拖羅,唔洗點介紹,味道鮮甜肥美,唯一美中不足係有少少筋,但都唔錯。炙燒三文魚鮫4.6/5⭐️炙燒三文魚鮫,燒完再用紫菜包住,望落去已經覺得好肥美,食落真係油香滿溢,成個口都係魚油,大滿足😋深海池魚壽司4.2/5⭐️深海池魚壽司,師傅好簡單咁火炙個魚邊,所以食到刺身既新鮮魚味又有火炙完既香氣,唔錯。北海道牡丹蝦壽司4.7/5⭐️北海道牡丹蝦壽司,超出色,師傅將啲蝦膏撈埋啲壽司飯,令到啲飯

薄切鰈魚

4.6/5⭐️

深海池魚壽司

北海道牡丹蝦壽司
4.7/5⭐️
北海道牡丹蝦壽司,超出色,師傅將啲蝦膏撈埋啲壽司飯,令到啲飯有濃郁既蝦味,一入口就係滿滿蝦既香氣同埋甜味,超正😋

北海道馬糞海膽壽司
4.7/5⭐️
北海道馬糞海膽壽司,材料來自北海道,可能水域因素,感覺北海道既馬糞海膽特別鮮甜,超濃郁既海膽味道,完全冇防腐劑味,鮮甜好味😋

黑陸魚壽司
4.3/5⭐️
黑陸魚壽司,平時比較少食到黑陸魚,估唔到幾鮮甜,肉質偏結實有口感,魚味濃郁,唔錯。

新鮮鯖魚壽司
4.2/5⭐️
新鮮鯖魚壽司,簡單新鮮既食材,肉質結實甜味,唔錯。

照燒梭子魚
4.2/5⭐️
最後有個照燒梭子魚作結,畫上完美句號,新鮮嘅梭子魚,照燒完,入口更加鮮甜,好食😋

2023-11-19
  • 北海道馬糞海膽