2017-03-23 288 瀏覽
上年年尾黎過schnee,不過係銅鑼灣分店,自此後對佢念念不忘,最近意外地發現原來筲箕灣都有分店,又近我同朋友既公司,就打算放工後黎試下啦。入到黎餐廳,見到坐位好少,得30個左右,細過銅鑼灣分店好多,真係好彩有book 到檯,否則真係可能空歡喜一場。餐廳既佈置都好有德國風味,最值得欣賞既係佢地個open kitchen,可以俾客人見到裡面既運作,都幾得意架。揀左好耐,終於揀到我地想食既野啦。黑松露介子意大利雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁:其實呢味菜上次黎都有叫,食過翻尋味。菠菜汁做得creamy得黎又唔膩,加埋黑松露之後又無蓋到個菠菜味。雲吞方面,雖然係用芝士做餡,但係味道一D都唔濃,平時唔多鍾意食芝士既我都接受到,整體既配合,真係令人食完一粒又一粒呀。傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲: 烤乳豬D皮非常薄,入口非常香脆,肉質鬆軟鹹香,脂肪亦都比想像中少,伴碟既原來係薯條,仲以為係有椰菜絲呀沙律呀果D添。整體黎講都算唔錯,不過如果可以加返少少沙律既話,感覺會清新D同無咁膩。香燒紐倫堡粗豬肉腸:德國腸係我既至愛,雖然知鹽份高,好無益,不過為食起上黎都會想食。呢份豬肉腸,唔算好鹹,一份共有兩大條,每一大條係
揀左好耐,終於揀到我地想食既野啦。
黑松露介子意大利雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁
黑松露介子意大利雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁:

傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲
傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲:

香燒紐倫堡粗豬肉腸
香燒紐倫堡粗豬肉腸:

德國腸係我既至愛,雖然知鹽份高,好無益,不過為食起上黎都會想食。呢份豬肉腸,唔算好鹹,一份共有兩大條,每一大條係以3小條連住既。碟既中間更加以調過味既薯仔黎伴碟,好好味。
榛子焦糖燉蛋
榛子焦糖燉蛋:
焦糖燉蛋平時就食得多,但係榛子味既就真係第一次。係幼滑的法國忌廉中混入芳香濃郁的榛子,真係帶出一種又特別又令人回味既味道。燉蛋上面更加放上幾粒藍莓做裝飾,真係令人「相機食先」。

整體黎講,今餐晚餐無論食物同環境都唔錯,唯一美中不足既就係等候食物需時,想食好野既話,真係要俾D耐性呀。
  • 黑松露介子意大利雲吞伴輕怡菠菜忌廉汁
  • 香燒紐倫堡粗豬肉腸