約了一個很久不見既朋友聚一聚,時隔一兩年,大家思想如一,就係放假緊係要嘆番杯!選址尖沙咀區!這一帶近年開了很多酒吧類型的餐廳,提供各式各樣既西餐或小食天會提供很多酒既款式!最後我地二揀一,一致的選了位於寶勒巷既【The Right Place】,希望真係Right Place吧!不論由尖沙咀或尖東站走過來都差不多距望,非常易找,因為門外有開放式位置,劃了十餘個位子可能是方便一眾吸煙人士!而室內就冷氣開放!入面既氣氛都幾正,因為好像有種睇賽事熾熱既感覺。環境寛鬆,有時候會有特別燈效,但當晚是有有兩個大型投影熒幕播著一些音樂MV,沒有過於嘈吵,是輕鬆,Chill住坐既!裝潢算是新式型格,我們坐的位置,後面是窗戶望到的外面香港街景,挺有特色。而左手面就是一個大大的酒吧的調酒位置,好多特色飲品同Cocktail,有唔同嘅口味!店員亦好樂意向我們介紹邊款Cocktail或者野食適合自己!非常有耐性呢!【The Right Place】除了有好酒,更有好野食!翻開餐牌...食物款式多之餘又吸引,當然食物以西式為主,基本上沙拉、漢堡、意粉、小食這些都是必有的!侍應們非常親切有禮地再次介紹同落單!邊等

邊等邊傾計很快食物便到了...
避風塘蘿蔔糕$78
見到「避風塘」這三字被它吸引了,呢款係傳統Mix創新,因為落左薯片脆脆!蘿蔔糕份量係勁多,真係建議有三個人食先好叫,因為超飽肚!蘿蔔糕,外脆內軟,一路食一路噴煙...熱辣辣。
避風塘蘿蔔糕

設成方體容易入口,配上炸蒜茸+埋脆卜卜既薯片又幾夾!不過避風塘嘅香辣蓋過晒蘿蔔糕味道雖然炒到好香但辣味重了點...係惹味!但減少點辣度對蘿蔔糕本身既味便會出一點呢!
避風塘蘿蔔糕

另一樣...避風塘軟殼蟹$98
對的!又是避風塘!因為真係好少食呢隻味,所以一人揀一款!

呢款用上中式點心蒸籠盛載,軟殼蟹有兩大隻,一隻切開兩件,岩晒每人一件,都幾有份量架!
避風塘軟殼蟹

呢度軟殼蟹用左原隻「真蟹 」去炸,食到啖啖蟹肉之餘仲好酥脆
又係用左中西合璧既元素,超香既椒鹽再加左薯片脆脆!唔惹味就假既!仲食到一絲絲蟹肉!呢個推介呀!

呢個時候我杯Mocktail上場啦
Right Place Tour $98
Right Place Tour

點了熱飲,因為少飲凍野!,佢既Mocktail用左中國茶杯,好得意又夠懷舊,飲落去飲得出香甜味,清清新新,因為加左蘋果同桃茶,所以解膩真係一流
好好飲!相信叫熱飲,呢杯會係Number No.1多人點吧!

巴馬臣芝士香蒜松露油薯條$78
好似都仲係食緊小食類!哈哈,呢個薯條真係食到我地停唔到!捧過來見到已經覺得好正!賣相名晒邪惡!點解?因為面頭的現刨芝士如雪花般散落在上!真係啖啖都食中巴馬臣芝士!
巴馬臣芝士香蒜松露油薯條

都係用蒸籠盛上,好多蒸籠係枱面幾可愛,呢個薯條炸得剛剛好,金黃色又夠香脆,但唔覺油膩
可能被巴馬臣芝士、蒜香及松露香蓋過了,松露味都特出的!食得好開心!用料確實是一絲不苟!不是求其堆砌有形無實呢!
巴馬臣芝士香蒜松露油薯條

朋友個杯Non Grand都到了!
Non Grand $108
呢杯野飲都係玩fusion咁,其實係薑汁豆漿,薑汁味好香
Non Grand
但你會感覺上飲到少少杏仁味...微甜、入口順滑、喝下去好舒服,仲有花膠,Mocktail變糖水
真係發覺呢度飲品都好有特式!很創新!
Non Grand

再上鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴海膽汁$188!
朋友因為海膽而點的這個扭捲粉,而我就讓了很多給她吃,賣相不錯,而面層有大量蟹肉煙肉同豐富海膽制的醬汁
鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴海膽汁

煙煙韌韌的扭捲粉好Creamy,每啖都食到蟹肉,扭捲粉其實好好食個口感!至於份量還好,可能我們點的小吃較多,所以都吃光了!但一人獨享是不可能得,Share食先食的晒呀!
鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴海膽汁

兩個人點了兩杯飲品,三個小吃,一個主食,好飽了,食物份量足,質素又好好,環境同氣氛都唔錯,最緊要坐得舒服,非常適合好友相聚!同時亦都係放工後食飯飲野既好去處。

有些朋友平日不常見,但需要她的時候總會及時在身邊出現,親愛的,謝謝你。💖
題外話/補充資料: 有同行朋友生日,餐廳會安排好似煙花型式既蠟燭, 全場燈光會變暗點點去配合!好正!好Warm啊!😍😍