2017-06-11 6029 瀏覽
又係時候同幾位紅家朋友吃飯聚會啦, 今次選了KT店, 其實之前都食過, 還有其中一位朋友係KT迷加上看到好像有新款菜式, 於是揀了這家作聚會點~~果然款式增多了, 當然是有KT樣子及可愛造型的菜式啦, 加上近母親節都推出了一些套餐給大家選啊, 我們幾位就散叫了吧, 那可以吃到不同造型~Hello Kitty菜苗餃 ($62)~~~這個可愛, 細小精巧, 精瑩通透, 加埋飽滿的臉, 真是可愛, 裡邊的菜苗同蝦肉都新鮮彈牙, 值得叫~Hello Kitty爆炸飯 ($108)~~~造型很可愛啊, 成個KT樣, 肥嘟嘟的, 那幾條貓鬚很得意, 飯好像是黃薑粉混合過的, 初初沒留意為什麼叫爆炸飯, 原來係碟側邊有很多兒時吃過的回憶爆炸糖, 哈哈, 很有趣, 不過夾唔夾就見人見智, 但倒是蠻特別的呢……Hello Kitty啫啫雞煲 ($78)~~~其實這個比想像中細鍋, 雞也是不多的, 不過那個汁蠻OK, 我地後來將佢用來沾饅頭, 呵呵~Hello Kitty千層糕 ($68)~~~好耐無係茶樓吃過千層糕, 以前吃過的真是很用手藝, 你會看到很多很多層的, 當然現在少見之餘也沒有那麼多層次,
Hello Kitty菜苗餃

Hello Kitty爆炸飯

Hello Kitty啫啫雞煲
Hello Kitty千層糕
Hello Kitty千層糕 ($68)~~~好耐無係茶樓吃過千層糕, 以前吃過的真是很用手藝, 你會看到很多很多層的, 當然現在少見之餘也沒有那麼多層次, 不過這個KT造型就加分了, 而且蛋味好出, 一上枱幾香, 吃著幾鬆軟, 中間有層蛋黃蓉夾著的, 感覺像馬拉糕及千層的MIX, 初初以為蝴蝶結是糖, 但原來不是, 煙韌得來沒有太大味道的…….
Hello Kitty三代同堂

Hello Kitty三代同堂 ($108)~~~本來諗住叫KT造型包, 想著要蓮蓉還是奶黃心好的時候就見到這個大包加三小包混合選擇, 所以最終決定點, 揭起大包下面有幾個小包, 真係好似媽媽同囡囡的感覺, 奶黃心係有少少流心感覺好香, 而蓮蓉心唔算太甜都OK; 這個真係要有返幾個人先好叫, 因為都幾大同飽, 加上大包係沒有料的, 有點齋, 所以我們用之前的雞煲汁沾來吃, 餐牌有個還大的要訂造, 適合大伙人來啊!!
Hello Kitty乾炒牛河

Hello Kitty乾炒牛河 ($108)~~~四個人得一個飯當然唔夠, 加碟牛河, 呢款之前來也吃過覺得幾好食又大碟, 飽肚之選不為過, 價錢也合理, 所以就點了, 牛肉幾嫩同唔算太少, 炒得都幾足鑊氣!
台灣紫梅骨

台灣紫梅骨($108)~~~我地呢幾個人真係大食, 雖說菜式每款都不是太大碟, 但我地真係會再叫其他野, 其實已經叫左好多款, 今次再加紫梅骨, 個汁幾好食, 酸酸甜甜, 加上以為骨多的原來都有幾多肉, 價錢不便宜, 但味道蠻OK…….
Hello Kitty芝士撻配雪糕

Hello Kitty芝士撻配雪糕 ($68)~~~這個是新款之前沒有的, 本以為是像蛋撻類或類似街的餅店的芝士撻, 但吃落口感覺好唔同, 外表脆得來粉粉地, 芝士好smooth同埋滑, 估不到有西式的感覺, 這個幾好食, 推!
飽飽滿滿的一餐, 最好係星期五都無限時, 可以坐很久, 與朋友談天說地真是樂事, 現在還有消費優惠, 憑單到某些店鋪買東西有85折啊, KT迷不要錯過呢~
2017-05-12
Hello Kitty菜苗餃