2019-09-30 408 瀏覽
今日出開尖沙咀 午餐選擇好多其中一間 就係九龍城好出名ge泰國菜-黃珍珍原來佢起尖沙咀都有開分店一於試下佢lunch有幾d咩分別先🍴原來平日黎食lunch 仲有可以加錢 追加個「自助沙律Bar」「泰式小食,飲品」好吸引呢如果平日有機會黎食lunch 真係要試下可惜今日係假日 無機會試下tim🥺黎到泰國餐廳 必點之一「泰式燒豬頸肉」豬頸肉切得厚度岩岩好 既有肉質 又唔會過厚 減低脆口感😍豬頸肉燒到邊皮脆卜卜 但肉汁緊緊鎖實配上泰式醬汁 有種清新感覺 減低油膩感非常出色👍🏻👍🏻再黎就係「椰汁青咖哩雞配白飯」青咖哩比其他咖哩 多左份青菜🥬 清新既味道咖哩好食之餘 配料亦十分講究用上泰國茄子 同 青豆真係好地道🥳雞既份量亦相當多 十分足料之後係「牛肉湯金邊粉」同時會奉上調味架 有砂糖 辣椒醋 辣椒魚露 同辣椒粉 俾大家加強調味湯底係濃而不膩既牛肉湯 配上新鮮 嫩滑既牛肉牛肉岩岩熟好好好食😘最後黎一杯「泰式特濃奶茶冰」泰式奶茶比較甜 帶點好似涼粉既味道 但飲落又好易入口 重點奶味😋整體餐廳裝修得好精緻 坐得好舒適侍應亦好貼心 知道我地唔太了解泰國菜式 好主動解釋下 等我地食得好安心❤️
今日出開尖沙咀 午餐選擇好多
其中一間 就係九龍城好出名ge泰國菜-黃珍珍

原來佢起尖沙咀都有開分店
一於試下佢lunch有幾d咩分別先🍴

好吸引呢
如果平日有機會黎食lunch 真係要試下
可惜今日係假日 無機會試下tim🥺
泰式燒豬頸肉

黎到泰國餐廳 必點之一「泰式燒豬頸肉」
豬頸肉切得厚度岩岩好 既有肉質 又唔會過厚 減低脆口感😍
豬頸肉燒到邊皮脆卜卜 但肉汁緊緊鎖實
配上泰式醬汁 有種清新感覺 減低油膩感
非常出色👍🏻👍🏻
椰汁青咖哩雞
椰汁青咖哩雞配白飯

再黎就係「椰汁青咖哩雞配白飯」
青咖哩比其他咖哩 多左份青菜🥬 清新既味道
咖哩好食之餘 配料亦十分講究
用上泰國茄子 同 青豆
真係好地道🥳
雞既份量亦相當多 十分足料
牛肉湯金邊粉

之後係「牛肉湯金邊粉」
調味架
湯底係濃而不膩既牛肉湯 配上新鮮 嫩滑既牛肉
牛肉岩岩熟好
好好食😘
泰式特濃奶茶冰

最後黎一杯「泰式特濃奶茶冰」
泰式奶茶比較甜
帶點好似涼粉既味道 但飲落又好易入口 重點奶味😋