當無辣不歡遇上唔嗜辣的另一半, 最佳方法是培養對方吃辣的興趣。嗜辣的我周不時會搜羅一下辣味美食, 而麻辣王是我其中一間口痕必選。這間座落於佐敦白加士街的小店, 唔起眼唔難揾, 行出地鐵站步行數分鐘便到達, 由於店面很小, 每天只有 1 至 2 位呀姐看店。企街即食嘅, 我會揀佢個麻辣魚蛋 ($12@5 粒), 店舖的右邊放著紅噹噹的一鍋魚蛋, 於是點了一串試試它的龍與鳳, 魚粒大大粒, 夠爽牙! 每一粒都充滿花椒的麻香味, 又唔會一味死辣, 加上辣度不算高, 好吃! 然後再行去左邊看看有咩食, 抬頭一看餐牌, 麻辣/泡椒小食劃一$26 一份, 我本身很喜歡泡椒的味道和那種漸辣感, 易入口, 令人不自覺愈吃愈多, 嘴唇愈吃愈紅。豬手, 雞翼, 雞翼尖, 雞腳, 雞腳頭等等都試過, 每次必安哥的一定係雞翼尖同埋雞腳頭, 因為面積比起豬腳同雞翼等細件, 泡椒味覆蓋更全面! 店員姐姐會用密實袋連同泡椒裝起, 回到家也不會漏半點汁出來!雞翼尖 / 雞腳頭 ($26@每份): 沒有仔細數過, 每款約十多件左右。兩款都醃得很入味, 一開始吃頭幾只的時候不算很辣, 但吃到後段會變左孖潤腸嘴。原本唔吃辣

麻辣魚蛋 ($12@5粒)

雞翼尖 / 雞腳頭 ($26@每份): 沒有仔細數過, 每款約十多件左右。兩款都醃得很入味, 一開始吃頭幾只的時候不算很辣, 但吃到後段會變左孖潤腸嘴。原本唔吃辣的搵食爸也會忍不住口吃埋一份。每隔一段時間都會心掛掛, 專登搭車出去買黎食!總括: 味道不錯, 喜愛辣小食的朋友可以一試, 會食上癮嫁! 但近年加價幅度頗大, 如果份量相應增加一點會更好呢!
泡椒雞腳頭 / 雞翼尖 ($26 @份)
外賣自取
泡椒雞腳頭 / 雞翼尖 ($26 @份)