2019-05-04 178 瀏覽
每次去日本都要預留一餐係去食鰻魚大餐,不過香港主打鰻魚既餐廳唔係好多,所以一直都要等去旅行時先有機會大食特食。鱻88日本料理簡直係我救星,地點就位於廟街附近,裝修以日系木材為主,坐吧枱位仲可以一邊睇住師傅整野食一邊大快朵頤~Menu除左鰻魚Set其實仲有壽司及其他日式料理,不過壽司周圍都有得食喇,梗係揀返$488活鰻魚set。前菜係個帶有柚子味的沙律,而魚皮都係用返鰻魚皮去做的。柚子味十分清香,夠晒開胃。刺身三點就夠晒新鮮而且份量頗多真係第一次食用年糕包著鰻魚既配搭,感覺好特別。年糕十分煙韌有糯米味,而中間既鰻魚就脆脆地,加埋一齊食口感都幾豐富。鰻魚天婦羅係包左紫蘇葉一齊炸,紫蘇葉獨有既香味係可以免卻鰻魚既膩口感。活海鰻籠仔蒸飯滴滴骰骰份量剛好,事關之前已經食左幾個料理,食埋呢個飯就足十成飽了。鰻魚魚油滲晒落下層既飯度,真正完汁完味!活海鰻玉子蛋糕本身都諗住會好怪,蛋糕有鰻魚味喎~~ 誰不知其實兩者都幾夾,鹹甜參半。一個價錢可以試晒咁多款鰻魚料理真係好滿足,最驚喜係連鰻魚蛋糕都有真係估你唔到!

刺身三點就夠晒新鮮而且份量頗多

真係估你唔到!