2024-02-26 702 瀏覽
上個月朋友邀請我新年聚會。去了佐敦新新酒樓。 好方便 就係地鐵站上面。舊式香港人習慣食酒樓套餐,新新好適合團年 春茗呢d 好多圍的飯局。4個人 唔想思考 就叫左鮑魚餐。五餸一湯。燒鵝拼叉燒, 好好彩 有燒鵝髀 叉燒都鬆軟,我個人喜歡偏薄,甜度夠 唔使送飯都ok。花枝 蝦 炒西蘭花 相信無香港人 未食過, 味道唔可能有偏差。 作為套餐中的一個餸,份量都好大份。咕嚕肉 個人覺得 偏酸,肉肉無話乾曾曾 鹽察鮑魚 其實係 胡椒鹽味 唔係鹽焗 或 椒鹽鮑魚爽口 幫你起埋肉濃湯浸菜 濃郁魚湯 好耐無食過草菇雞煲翅 整整半隻雞翅都好大份 絕對超過4人份 飲兩碗都得朋友口痕 仲加了 蝦多士 炸得均勻 顏色 脆度 都一致 無多餘的油以為唔夠飽 加左個白飯 點知兩個人都食唔使一碗飯 欣賞用一個碗 蒸一份飯 保持酒樓飯應有的乾身 唔會一大煲 濕度變化太大最後部長仲送糖水 打開第二個胃 又繼續食黑糯米 和暖 米量和水平衡 唔會太甜

4個人 唔想思考 就叫左鮑魚餐。五餸一湯。

咕嚕肉 個人覺得 偏酸,肉肉無話乾曾曾

鹽察鮑魚 其實係 胡椒鹽味 唔係鹽焗 或 椒鹽

鮑魚爽口 幫你起埋肉