2018-06-14 358 瀏覽
平日晚上約左2位好耐冇見嘅朋友, 預左要傾超級耐, 所以專登搵一間西餐坐得耐又可以傾到計嘅地方 Book 枱發現佐敦恒豐後巷有一間有情調又舒服嘅餐廳就決定左呢間啦。因為有 Book 枱嘅關係加上平日, 佢地安排左我地坐一張較大而且坐得好舒服嘅長凳位而餐廳都仲有好多高枱位, 睇落就唔多舒服😆餐廳嘅裝修同 Deco 都好有格調, 所以都吸引唔少情侶黎食飯。餐牌除左 A La Cart 之外都會有 set menu, 一個係扒, 另一個係意粉同飯。聽聞呢樹嘅牛幾吸引, 但因為有人 on diet 😂😂 所以都係叫左比目魚, 一個意粉同一個沙律。我地叫左2個餐, 跟左2個餐湯, 只係普通忌廉蘑菇湯。而且味道好淡😳On diet 嘅朋友叫左雜菌沙律, 份量非常多, 所以要大家 share😂 除左普通沙律菜之外, 仲有一 D 脆 bob bob 嘅餅係裡面增加食落口嘅口感而沙律醬由意大利醋做, 酸中帶甜好開胃先黎一個煎焗挪威比目魚扒, 外表非常靚睇得出廚師用心去做裝飾, 最底有肉醬醬汁, 中間夾左小薯。而比目魚好新鮮, 仲煎得好滑魚皮煎得好香脆, 醬汁同魚配合得剛剛好, 係最滿意嘅菜式。再黎都係
發現佐敦恒豐後巷有一間有情調又舒服嘅餐廳就決定左呢間啦。

忌廉蘑菇湯

雜菌沙律

而沙律醬由意大利醋做, 酸中帶甜好開胃

煎焗挪威比目魚

白酒牛油鮮大蜆意大利粉

先黎一個煎焗挪威比目魚扒, 外表非常靚
魚皮煎得好香脆, 醬汁同魚配合得剛剛好, 係最滿意嘅菜式。
白酒牛油大蜆意大利粉

再黎都係 Dinner set 嘅白酒牛油大蜆意粉, 本身佢都有一個小食係白酒牛油大蜆, 呢個又可以食到大蜆, 又有意粉, 所以就叫左呢個。大蜆同醬汁好夠味
能夠突顯大蜆鮮味, 只係意粉煮得太硬又唔入味。但整體都好好食。

朱古力蛋糕

最後跟餐仲有一個朱古力蛋糕, 蛋糕唔會太甜, 岩晒我 on diet 嘅朋友❤而朱古力味都好香濃, 味道不錯。

總括: 餐廳無論環境, 服務都一流, 而我相信佢地嘅牛扒都幾出色可以一試, 但意粉就要考慮下啦。
2018-06-13
雜菌沙律