2018-10-07 87 瀏覽
今次一行四人去慶祝兩位朋友嘅生日, 我哋四個人分別都喺唔同嘅地區工作, 為咗方便我哋都揀九龍市區中心約食晚飯, 上網睇一睇呢一間喺佐敦嘅S2鐵板燒感覺唔錯.  咁我哋四個人異口同聲就決定去呢一間餐廳試一試!餐廳門面餐廳內部環境一入到去呢一間餐廳第一個印象就係日式精品小店咁嘅感覺!十分之有氣氛!餐廳用嘅筷子十分之特別, 佢哋係用一對塑膠筷子, 喺筷子嘅最頭邊係可以加上一對一次性嘅竹筷子頭, 十分之乾淨衛生!餐牌今次我就點咗呢一個, 北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐. 呢一個套餐嘅內容十分之豐富! 我淨係睇到個餐牌已經流曬口水喇!佢嘅內容有:煙燻鴨胸沙律盛合杯 三點式刺身 北海道原隻毛蟹 時令貝類紐西蘭羊扒配香煎脆雞扒 野菜炒拉麵S2鐵板紙包蜆湯炒野菜跟住仲有個甜品㖭! 煙燻鴨胸沙律盛合杯 鴨胸肉質幾爽下配合埋啲沙律醬酸酸地做前菜嚟講,呢一度菜式開咗我嘅胃口!三點式刺身呢一個三點式刺身嘅內容有: 北極貝, 三文魚, 剝咗殼嘅生蝦刺身. 三樣嘢嘅質素都十分之唔錯, 但我想講我最鍾意就係嗰隻剝咗殼嘅蝦, 肉質爽口, 有蝦嘅鮮味!北海道原隻毛蟹 可能係因為我好少食北海道毛蟹嘅關係, 我對呢一道菜特別
餐廳門面

餐廳內部環境
餐牌
今次我就點咗呢一個, 北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐.
佢嘅內容有:
時令貝類
炒野菜
跟住仲有個甜品㖭!

北海道原隻毛蟹
可能係因為我好少食北海道毛蟹嘅關係, 我對呢一道菜特別感興趣, 呢一間餐廳嘅北海道毛蟹肉質鮮甜嫩滑, 另外一個我覺得好吸引我嘅地方就係, 毛蟹嘅蟹蓋, 裏面有蟹膏, 呢個蟹膏十分之正,廚師放咗少少黑松露喺面, 入口嘅時候食到蟹膏味,同埋有少少米酒嘅香味, 配合埋黑松露嘅分香可以話係一道恰到好處嘅菜式. 值得一試!

紐西蘭羊扒配香煎脆雞扒
我覺得呢一間餐廳嘅廚師真係好畀心機去設計佢哋嘅餐牌, 之前食咗嗰個北海道原隻毛蟹,其實毛蟹肉嘅份量唔係話十分之多, 最主要係食蟹嘅香味同入口嗰種口感. 坦白嗰句其實淨係食蟹係食唔飽嘅, 我諗因為係咁嘅原因廚師係設計呢一個套餐餐牌嘅時候加入咗紐西蘭羊扒同埋雞扒去增加一下整個套餐係肉類方面嘅份量.  佢哋呢一間餐廳嘅紐西蘭羊扒, 係有少少羊騷味嘅, 鍾意食羊嘅朋友好似我咁樣樣會幾appreciate呢一種羊嘅味道, 但食唔慣羊肉嘅朋友會覺得可能有少少騷, 羊扒嘅肉質十分之煙韌彈牙, 廚師烹調得恰到好處, 我喺咀嚼嘅時候唔會話因為羊扒嘅厚度令到我難以咀嚼或者會有肉嘅纖維會殘留喺牙齒齒縫嘅中間. 喺食雞扒嘅時候我覺得佢地嘅雞扒同埋醬汁嘅混合做得十分之好. 入口嘅時候感覺唔會太鹹亦都唔會太甜, 而且醬汁同埋雞肉嘅味道取捨到一個好好嘅平衡, 唔會話醬汁嘅味道涵蓋咗雞肉.

野菜炒拉麵
呢一道野菜炒拉麵, 味道以咸同埋甜味為主. 喺食嘅時候我覺得佢做得最好嘅地方係佢個拉麵呀, 質地係煙韌彈牙!

S2鐵板紙包蜆湯
呢一個紙包蜆湯, 十分之有創意, 服務員會先將一個盛載咗湯嘅膠袋放喺一個陶瓷湯碗上,然後出餐畀客人, 之後服務員會用較剪將塑膠袋嘅上方剪開. 呢一個湯佢嘅味道我覺得十分之清甜, 佢嘅味道係蜆味最為明顯, 其次嘅味道分別係海帶,豆腐同埋冬菇. 因為佢嘅味道較為清甜同埋偏淡,作為一個晚餐嘅尾聲享用, 做到一個清潔口腔味蕾嘅感覺!

甜品芝士蛋糕
最後,呢一間餐廳嘅芝士蛋糕亦都做得十分之不錯, 佢嘅蛋糕口感十分之順滑, 芝士味十分之強.  我自己本人覺得因為我鍾意食芝士嘅關係我覺得好好食. 但係我知道我有啲朋友係唔係咁食芝士嘅, 咁樣就可能呢一個強芝士味嘅芝士蛋糕甜品就唔係咁啱佢哋啦.

整體嚟講今次用餐嘅經歷都十分之唔錯, 食物嘅味道好之外, 套餐嘅內容十分之有心思, 食物嘅份量啱啱好, 食完之後唔會覺得太飽或者唔夠飽, 鍾意食鐵板燒肉朋友可以嚟呢間餐廳試下!
2018-09-26
生日