2023-05-28 37 瀏覽
喺佐敦除咗有唔少老字號餐廳之外,亦都有一啲係新式嘅餐廳,而且佔咗佐敦裏面非常少數。🤭就好似日式鐵板燒咁樣基本上只有極少數喺佐敦存在,而龍亭就係一間包裝得有神秘感嘅餐廳,喺外面基本上睇唔到裏面嘅環境,到一打開門就會感覺到瞬間嘅日式氣氛, 而呢一度主力推介嘅都係廚師發辦鐵板燒,不過有某幾款主食係可以自己揀😎入門廚師發板套餐(五道菜)🥢首先未正式入主題之前就要清一清下味蕾,🥗沙律底部就有濃郁嘅黑醋,酸酸甜甜,就要同山菜一齊撈勻,面頭嘅菠蘿同埋蕃茄仔都係好清甜爆汁🥗鐵板海鮮兩品— 🐟海鮮部份就有當日幾款海鮮選擇,而我個人就比較鍾意鮑魚同埋白鱔,呢兩款都係有淡而香嘅味道, 係燒嘅過程亦都係非常賞心悅目。 🐟南非孔雀鮑魚配上燒蒜蓉,為本身淡淡地味嘅鮑魚額外加分,而鮑魚本身肉質亦都好爽,如果再配上旁邊嘅七味粉,咁就更有多層次嘅感覺🐟至於白鱔嘅個頭亦都唔細,🐟厚身嘅肉質更有彈牙嘅感覺,同鰻魚嘅質感完全係相反,🐟而且燒到魚皮脆一脆更加香同埋滋味。 最特別嘅就係有蝶豆花泡泡,可以將海鮮嘅味道變得更加清香,自家製嘅確係零舍不同🐟鐵板肉類一品— 🐷宮城縣厚切黑豚扒, 至於肉類,同樣都有幾款選擇,基本上都係有牛

入門廚師發板套餐(五道菜)🥢

黑醋沙律

鐵板海鮮兩品

鐵板肉類一品— 🐷宮城縣厚切黑豚扒, 至於肉類,同樣都有幾款選擇,基本上都係有牛有豬,🐷不過豬嘅烹調技術含量就稍為高啲,而且佢哋都選用左宮城縣嘅黑豚,質素更有保證。🐷原塊嘅豬扒係燒嘅時候滲出陣陣嘅肉香。 🐷肉質同樣都係極鮮嫩,接近全熟嘅狀態,依然保持到內裏水潤有光澤,旁邊就有辣菜汁,吊出鮮甜味🐷
宮城縣厚切黑豚扒

食完呢兩度菜之後仲有海鮮炒飯,🍚炒嘅過程亦都係充滿左色香味,同港式炒飯唔同嘅就係雖然都係粒粒分明,🍚但粒粒金黃色格外吸引🍚
海鮮炒飯

食住鐵板燒,🍶當然唔少得日本嘅sake , 通常都分咗幾種,有啲就比較醇,🍶有啲就係爽。 但有一款就相對啱晒鍾意重米味嘅酒客,就係呢支濁酒。 🍶未搖之前就會見到清楚嘅兩層分別就係清酒同埋純米,🍶搖均咗之後飲落去濃郁得來又清新,瞬間就可以化解晒頭先食完嘅燒烤,🍶準備下一道美食。層次感好明顯係由清去到最後嗰幾啖就會係極度濃郁嘅米酒感覺🍶
濁酒

至於甜品方面,就選擇咗豆腐雪糕,🍨自家製嘅豆腐雪糕個Texture好特別, 🍨入口係半溶狀態,仲有些少黏黏糯糯嘅感覺,非常特別,🍨而面頭放咗爆珠,同豆腐嘅清新,非常欣賞呢個獨一無二嘅甜品🍨
豆腐雪糕

龍亭 (佐敦)