📌 叁不館 - 天后電氣道68號金輪天地7樓🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8點左右 💈特式:位於天后嘅黃店火鍋舖,餐廳裝修好有懷舊香港嘅特色,感覺好地道,香港人一定有共鳴,同埋見到Openrice竟然攞到一致好評,似係好有料到,所以就嚟同大家試下佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇返佢份menu,又似報紙,又似通勝,又似馬經,真係好鬼特別,餐廳所有野都係以散叫模式種類好多,真係睇到人花多眼亂,事不宜遲等我同大家講下味道先......醬料 - 我好少特登講下醬料,但佢真係值得我講下,首先醬料選擇唔算好多,但職員推介嘅沙嗲醬同蔥頭油我都有試,真係好正,個沙嗲醬係帶甜,但沙嗲味做得好香,個蔥頭油就更加正,職員有提我點都落少少增香,係真係好增香,炸過嘅蔥頭個陣香味出晒嚟,好濃郁。湯底🥘 - 湯底就叫左個🍅🐮笑茄茄牛腩湯,上湯個時職員都有講淥野食之前可以先飲啖湯先,一飲真係好似細個媽媽煲嘅蕃茄牛腩湯咁,好正,入面仲有幾舊牛腩,雖然唔係炆到好林淋,但呢幾舊牛腩牛味真係非一般咁濃,超好食。火鍋料 - 叫左頂級安格斯牛頸脊(例牌)/手打五寶丸/牛柏葉/花枝片/皇帝菜,叫呢幾樣已經好夠食。牛
📌 叁不館 - 天后電氣道68號金輪天地7樓
🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

火鍋料 - 叫左頂級安格斯牛頸脊(例牌)/手打五寶丸/牛柏葉/花枝片/皇帝菜,叫呢幾樣已經好夠食。牛頸脊都好大碟,好重肉味,肉質又唔韌;手打五寶丸真係值得推介,好好食,排位係(牛丸/蝦丸/豬肉丸/墨魚丸/鯪魚丸) ;牛柏葉同花枝片就好新鮮淥兩淥就食得,好鮮又爽口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品都好多選擇,有涼茶/汽水/啤酒/燒酒同樽裝茶等等,我就當然叫打邊爐唔一定少得嘅啤酒。

🍽環境:餐廳環境真係一大賣點,佢裝修用左老香港6~70年代嘅風格,玩味十足,有勁多打卡位,無論坐邊個位置都有唔同嘅特色,就連用嘅餐具都好特別,嚟到呢度除咗食野仲好似去咗參觀博物館咁。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳職員好nice,會同客人傾下計/交流下/互動下,每位客人職員都會好詳細咁解釋餐牌,同埋會自動介紹下今日有d咩靚海鮮推介,上醬料時亦會每樣介紹,等你知道唔同醬料嘅配搭,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。

💰💸價錢:今日叫到成枱嘢,埋單都係$800左右,佢比到你呢個環境/味道/質素都叫做好合理,我諗應該會再次帶朋友嚟幫襯。

🐲💬總結:可能我都算上左年紀,見到呢間餐廳嘅懷舊香港裝修,都會勾起我好多兒時回憶,同朋友食下/傾下,講下以前細個嘅往事咁又過左一晚,所以有時一間餐廳,除咗野食要好食之外,餐廳嘅環境同佈置都相當重要,所以今餐飯我同朋友都10分滿意

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
頂級安格斯牛頸脊