2019-03-03 178 瀏覽
今日黎到青磚圍,諗住去朋友屋企打麻雀,點知三缺一,打算出番市區食晚飯,但朋友就帶我去附近既餐廳,我又估唔到青磚圍有餐廳!意為係小店,點知係西餐廳,又估唔到喎!環境唔算好光猛,每枱有小燈,帶點浪漫氣氛!龍蝦湯蝦既香味好出,未上台就已經聞到。湯既質感稠滑,味道夠而唔會膩。配有白麵包,麵包熱辣辣同埋好軟熟,蘸埋湯黎食或者就感搽牛油食都係美味。沙律沙律菜好新鮮,配上黑醋汁,酸酸的感覺好開胃。素肉鮮茄千層麵表層既面焗到微微金黃色,有d部分微燶得黎脆脆地。千層麵裡面夠哂熱辣辣,芝士,肉醬,素肉,番茄等材料配埋闊麺,口感非常豐富,番茄既酸甜配上肉醬既咸香,實實在在做到千層既效果。份量係超多,多到自己一個人無人share既話好難食得哂。安格斯西冷牛扒西冷肉味濃烈,比起肉眼更有彈性,我點了五成熟,可惜 變左全熟!黎到時已經聞到超香牛味,厚度比起坊間仲要厚,肉味道真係無得頂,可以煮既時間有點熟,如果時間可以控制得好啲,呢塊牛扒真係發揮到一個唔錯既水平!整體黎講,青磚圍都開左間估唔到西餐廳,有一定的食物質素,而且份量真係叫兩個餐可以三個人開心share
環境唔算好光猛,每枱有小燈,帶點浪漫氣氛!

龍蝦湯

沙律
沙律菜好新鮮,配上黑醋汁,酸酸的感覺好開胃。

素肉鮮茄千層麵

安格斯西冷牛扒