過親嚟屯門買野都想入去㗎啦,適逢今次老婆去完台灣出trip未食夠,所以就衝入去,估唔到又有驚喜喎,款式唔少啦雞豬牛又好味,選擇又多,熟食都好好味,個餐入邊都包咗幾款小食嘅,而牛爽腩、台南烏雞肉卷、牛骨髓、水魷同埋脆鯇片就要自己掃 QR code 落 order ,呢度呢,就有樣好,佢所有嘅餸菜全部都係逐件逐件叫,就唔係一份咁叫,所以就變咗你可以好少少少少咁試好多唔同嘅嘢食,又唔怕嘥咗啲嘢食啦。而湯底呢,呢度都有八隻選擇嘅,想試吓豚骨湯又想試吓台灣養生藥膳雞湯喎,個個都好似好好味咁,牡丹美人鍋喺台灣之前有試過,望到山見青花椒麻辣湯又可以食鴨血好似唔錯咁,不過驚食辣嘢會肚痛,而又想補補氣最尾就叫咗滋補人蔘雞湯,服務員就好細心,上個雞湯個湯底嗰陣時呢就幫你落埋個雞,話大概六多10分鐘左右到就可以飲咗個湯先,然之後食埋啲雞再慢慢打邊爐。夠鐘開蓋,畢起兩碗湯,就出去攞啲嘢食順便攤凍,返嚟飲就啱啱好,嘩~! 好好味,個湯好甜,人蔘好多條,啲藥材浸味出晒嚟,成碗湯好香好好味! 雞真係好味㗎喎,咁又佢講個時間話俾你聽你真係啱啱熟多少少,唔會話見紅,而個雞肉又好滑,食得出唔係雪藏雞,有人蔘味啦,仲有少少

而湯底呢,呢度都有八隻選擇嘅,想試吓豚骨湯又想試吓台灣養生藥膳雞湯喎,個個都好似好好味咁,牡丹美人鍋喺台灣之前有試過,望到山見青花椒麻辣湯又可以食鴨血好似唔錯咁,不過驚食辣嘢會肚痛,而又想補補氣最尾就叫咗滋補人蔘雞湯,服務員就好細心,上個雞湯個湯底嗰陣時呢就幫你落埋個雞,話大概六多10分鐘左右到就可以飲咗個湯先,然之後食埋啲雞再慢慢打邊爐。夠鐘開蓋,畢起兩碗湯,就出去攞啲嘢食順便攤凍,返嚟飲就啱啱好,嘩~! 好好味,個湯好甜,人蔘好多條,啲藥材浸味出晒嚟,成碗湯好香好好味! 雞真係好味㗎喎,咁又佢講個時間話俾你聽你真係啱啱熟多少少,唔會話見紅,而個雞肉又好滑,食得出唔係雪藏雞,有人蔘味啦,仲有少少藥材味囉,好香口。

我哋個餐呢就包咗幾種肉嘅有兩種牛兩種豬,牛呢一個叫嫩堅美肌肉啦一個就牛爽腩,豬方面就有豚五花同埋梅花肉,嫩堅美肌肉呢就比較韌少少嘅,但係就肉味會香啲濃啲,牛爽腩呢就比較腍少少,冇咁濃味。豬五花呢就薄切,擺落去兩下就基本上食得咁滯,咬落口嘅話就比較多層次,而另外個梅花肉呢都好香好有豬甜味。

跟住望吓啲熟食,出邊有台式燉牛尾同埋有個台式嘅牛雜等等,我試呢幾隻啦今日幾隻都幾好味咁,唔同香港啲牛雜味,味道比較濃。有個好特別嘅,台式蚵仔煎,你估唔到佢啲蛋咁香,同埋佢嗰啲蛋花煎得好脆邊,好好味!
好少地方見到嘅花生芽菜啊,大大條好爽口嘅咁,又有豬皮啦可以索味啦,有好得意嘅企鵝墨魚丸、台式貢丸咁,菜方面都唔少選擇個喎,有油麥菜、生菜、娃娃菜、西洋菜、皇帝菜啦,茼蒿都有喎,最特別就一定係水蓮啦。
咁嘢飲都有好多選擇嘅,有罐裝茶飲啦、汽水啦,啤酒都有兩隻嘅。咁去得食台灣嘢,佢既然有台啤,咁就梗係叫台啤啦,收錢我都俾呀。呢度仲可以叫台式飲品嘅,有珍珠奶茶、愛玉綠茶咁啦!

甜品呢度好精緻啊,細細碗咁,又可以試多幾隻,我哋就叫咗個豆花同埋仙草椰果,咁都正常發揮啦,又唔會太死甜,黑糖又好好味,我唔食糖水嘅都嗌多左幾碗! 最尾就試咗個雪糕啦,好得意嘅冬瓜茶味,冬瓜茶就成日都飲,冬瓜茶味嘅雪糕呢就真係第一次食,佢都好清甜好好味!

平時其實之前嚟睇都好似好多人嘅,咁啱今次早食飯所以就入到嚟囉,對於好鍾意台灣嘅人呢嚟呢度都可以係一個幾唔錯嘅選擇,呢間火鍋都可以值得試嘅,咁正唔正宗我又唔係好知,但係好味攞,都好啱香港人食嘅,食材都新鮮㗎,環境又唔差好舒適乾淨,所以都推薦大家,不過佢呢度啲嘢食咁多,我地個餐個時間就真係唔係好夠喇! 嚟開嘅話都可以去呢度打爐,
豚五花
蘋果愛玉綠茶
嫩堅美肌肉
牛爽腩
自費台啤
題外話/補充資料: 入座之前其實佢哋好似話可以揀兩個湯底嘅,不過我唔記得咗係有啲咩條件喇,大家嚟到嗰陣時如果屋企人朋友想食兩種湯底嘅話可以問一問啦。
2024-01-17
滋補人蔘雞湯
蘋果愛玉綠茶
嫩堅美肌肉
自費台啤
  • 滋補人蔘雞湯,蚵仔煎