2021-02-22 90 瀏覽
灣仔汕頭街人流唔算特別多,各種特色Cafe同食店林立,感覺像外國嘅小街道,可以休閒的嘆杯咖啡享受一個休閒的下午。今日去咗汕頭街盡頭的這間Mansons Lot, 裝修佈置非常休閒特色,一進店播着懷舊嘅音樂,牆上掛着舊唱片封套以及油畫,非常之有style !看看餐牌食物選擇非常之多,而且也有很多健康選擇👍🏻📍Grilled Beef & New Potato Salad ($88) 呢個沙律非常豐富,份量夠大又多種類,有烤新薯粒、烤麵包粒、車厘茄、牛油果、大量沙律菜、同埋主角烤牛肉,佢唔單止份量多而味道亦都超有驚喜!除了烤牛肉非常之唸滑有牛肉味!佢嘅薯仔粒甜甜的非常好食,另外麵包粒亦都非常鬆脆,值得一提就係佢個特製醬汁,酸酸甜甜非常特別,配襯這個沙律一流!我很喜歡這個沙律呢!📍Green Curry Braised Short Ribs Risotto ($113) 這個青咖喱Risotto真是超級好食!首先牛肉粒燉得非常之滑,而且粒粒有咬口很香牛肉味!而青咖喱Risotto很有咖喱香味,但是又不會太辣或者太濃味,青青甜甜的不會有油膩的感覺,我朋友真係食到讚不絕口!📍Ice Tea Ru

看看餐牌食物選擇非常之多,而且也有很多健康選擇👍🏻

📍Ice Tea Ruby Love ($46)
他們的Ice Tea全部都不加糖水,只係有材料中的花香及果香味,飲落去非常之清新解渴,而且有甘香餘韻,絕對是有深度的Ice Tea!
Ruby Love  &  Mocha

📍Mocha ($45)
Mocha亦非常高水準,抹茶味甘香又不會太濃烈,我怕肥改了做skim milk也一樣好味!

這個下午與朋友在這休閒的Cafe談天說地,看着窗外的途人,享受這樣的高質美食,真是人生一大樂事,下次若想充充電的話一定會再來這裏!
Ruby Love  &  Mocha