2016-09-16 5491 瀏覽
早年在尖東上班下班後都愛到此吃 飯,還記得九時後有特價,今日再經過的時候發現已經改了名,變了放題不再做飯了,既然一場來到見價錢都可以就試一試啦。多年不見,入面的裝修同當年大致是一樣沒大分別,一入門口有一排開放式廚房,看到廚師在忙準備食物。後來問店員,才知是原班人馬同一個集團只是由單點轉型為放題。之前食過放題是用Ipad落單的,而呢度係用比較傳統的方法就係tick紙仔的方式下單,款式都幾多元化,包括了刺身,卷物,壽司,軍艦等,亦有熟食類如天婦羅,炸物,燒肉,串燒等都有供應,應有盡有,感覺不錯。晚市放題每人都會送長腳蟹腳做頭盤,蟹腳是粗身的,是平時自助餐的質素,附上蟹剪更加方便食用可,蟹腳肉質相當不錯又甜美,令人更期待之後的美食。食放題當然第一步驟當然刺身吧, 我每一款都點了幾片試試質素,當中最好吃的是珍寶甜蝦大件又啖啖肉,帶子鮮甜無腥味,三文魚肥美又油潤,整體刺身質素都屬中上的。叫咗兩客沙律,築地沙律用了大量的角切魚生配上壽司醬油,味道新鮮而且好豐富就如一座小山,而蟹籽沙律都是挺足料,同平時在旺角放題食的明顯有分別。至於壽司方面,都有店家的配搭,但味道就比較普通,不過不失,可以再做得好一
蟹腳
刺身
至於壽司方面,都有店家的配搭,但味道就比較普通,不過不失,可以再做得好一點。
壽司
晚市可以加三十元升級做燒肉放題燒肉都有十多款可供選擇,肉質都幾好,只是調味比較重手,吃不到肉類的原味,有點可惜的。

我都有就調味的問題同店員反映,店員說可能有清酒放題,好多客人飲了酒就覺得燒肉無味,所以調味重手左,無飲酒的情況下咸左少少了。
燒肉
串燒方面,我點了燒粟米同菠蘿,火喉剛好保留應有的水份。
串燒
食物方面質素屬於中上,還有清酒任飲,誠意可加的。
飲品採自取形式,款式多而且包括平時放題較少見的飲品如波子汽水、楊枝甘露等。
女生最愛的甜品系,亦是非常重手,包括兩款大牌子的雪糕,而且係任食,一點也不小家。
自助甜品櫃
甜品櫃裏面大概有十多款嘅甜品,每一款都做得非常精緻,馬卡龍整體不太甜,芝麻味最突出。當日撻類比較一般因為個皮淋左。木糠布丁芒果杯都做得不錯吃。
甜品
埋單都係三百幾蚊一個人,以放題嚟講價錢同呢個質素都算係正比,除左燒肉重口味了一點外,單是任吃哈根大師與Movenpick 已經令人無從挑剔了!
2016-07-20
紀念日