假日到大坑走走,今日中午就到‘兩草’。一來到門口就見到一堆雜誌介紹及明星相。排隊需時大約20分鐘,而且店舖坐位位置不算多,一路(...直到食完)都有人於店外排隊 。 點了香煎脆邊蛋肉餅飯、小籠包胡椒湯、咖咉多士,而蛋炒豬腸粉就賣完。 食物轉個頭就到。 所有食物都好快到,份量的骰,如果女仔或者想試多幾款就不錯。但全部都...唔!夠!熱!明顯整定😔。 香煎脆邊蛋肉餅飯 (HKD 40)*比較3款中最好的一款!真的是脆邊蛋,肉餅味道還可以(但中間食到有骨?!硬既顆粒)本身飯已有豉油,如果想再有味D,可以再加枱上的‘秘製撈飯豉油’,豉油甜甜地。但飯就唔夠熱,有點似‘隔夜飯’一嚿嚿🤷🏻‍♀️。 小籠包胡椒湯 (HKD 38)*個湯一般,小籠包更一般,而且不夠熱。 咖咉多士 (HKD 22)*這款必須讚師傅好刀工,非常‘薄切’😄,因此餡料份量相對算多。脆但不夠熱。 整體而言,食物款色本身都算多及特別,但食物水準及服務水平都只屬非常一般,而且食客只有一次落單機會(不知道是今日才這樣,還是平日都有此情況),所以整體感覺非常一般。
假日到大坑走走,今日中午就到‘兩草’。

2021-10-17